Festiwal pierogów w Zespole Szkół Rolniczych - podhale24.pl
Wtorek, 30 kwietnia
Imieniny: Katarzyny, Mariana, Lilii
Nowy Targ
Clear
22°
Wiatr: 2.592 km/h Wilgotność: 40 %
Clear
23°
Wiatr: 6.732 km/h Wilgotność: 55 %
Clear
23°
Wiatr: 14.04 km/h Wilgotność: 44 %
Clear
23°
Wiatr: 14.112 km/h Wilgotność: 42 %
Clear
23°
Wiatr: 18.144 km/h Wilgotność: 46 %
Clear
21°
Wiatr: 9.396 km/h Wilgotność: 40 %
Jakość powietrza
70 %
Nowy Targ
30 %
Zakopane
20 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 35 | 70 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 15 | 30 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 10 | 20 %
21.12.2009, 23:16 | czytano: 1573

Festiwal pierogów w Zespole Szkół Rolniczych

NOWY TARG. 45 rodzajów farszów przygotowali uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego na odbywający się w szkole „Festiwal pierogów”.

Fot. Archiwum szkoły
Fot. Archiwum szkoły
Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań polskich. Bruckner pisze, że pierogi są jednym z najstarszych dań, bowiem ich nazwa wywodzi się z prasłowiańskiego, „pir”, czyli biesiada. O starożytności pierogów świadczy też pobożne westchnienie „św. Jacku z pierogami”, co związane jest z legendą o uratowaniu przez św. Jacka Odrowąża Dominikanina zagrożonych zbiorów zbóż. Pierogi do dnia dzisiejszego goszczą na naszych wigilijnych stołach. Co warto ocalić od zapomnienia w kuchni staropolskiej? Wykwintny smak, kunsztowne dekoracje potraw, zdrowe polskie produkty i tęsknotę za smakiem.

W konkursie udział wzięli uczniowie z klasy II ZSZ oraz II TŻiGD. Przygotowywali ok. 45 rodzajów farszów - np. farsz z wątróbki i jabłek, z wątróbki i żurawiny, z białego sera z miętą, z gotowanych jaj, z kaszy gryczanej, z soczewicy, z soi, z suszonych śliwek, z maku, z bananów, ze szpinaku, z kapusty i grzybów, farsz z orzechami, rybny, z płuckami, z kurczaka i warzyw, i wiele, wiele innych..

W konkursie 1. miejsce zajęła: Anita Kobylarczyk (II ZSZ), 2. - dwie uczennice klasy II ZSZ: Karolina Waksmundzka i Elżbieta Moś, a trzecie - Ewelina Żółtek (II ZSZ). Wyróżnienie otrzymały: Dominika Galiniak i Agata Furczoń (IIZSZ).

Organizatorkami konkursu były: Halina Galas i Dorota Kościelniak - nauczycielki przedmiotów zawodowych w ZSCKR..

Maria Bierówka, sekretarz ZSCKR

Reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas