Chrupiąca, brązowa skórka, miękki wilgotny środek, czyli "Dzień Chleba" w ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia) - podhale24.pl
Poniedziałek, 10 lutego
Nowy Targ
Clouds
-1°
Wiatr: 2.808 km/h Wilgotność: 79 %
Clouds
-1°
Wiatr: 2.124 km/h Wilgotność: 76 %
Clouds
-3°
Wiatr: 2.124 km/h Wilgotność: 85 %
Clouds
-2°
Wiatr: 2.052 km/h Wilgotność: 87 %
Clouds
-3°
Wiatr: 1.836 km/h Wilgotność: 74 %
Clouds
-3°
Wiatr: 3.06 km/h Wilgotność: 85 %
Jakość powietrza
176 %
Nowy Targ
36 %
Zakopane
62 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Umiarkowana
PM 10: 88 | 176 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 18 | 36 %
Rabka-Zdrój
Dobra
PM 10: 31 | 62 %
20.11.2023, 16:17 | czytano: 1541

Chrupiąca, brązowa skórka, miękki wilgotny środek, czyli "Dzień Chleba" w ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia)

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu, w tym roku po raz piętnasty świętowano "Dzień Chleba".

arch. szkoły
arch. szkoły
Chrupiąca, brązowa skórka, miękki wilgotny środek, do tego zimne masło. Zapach, który przenosi nas w czasy dzieciństwa, do rodzinnego domu. Smak, który przynosi nam skojarzenia z rodziną, bezpieczeństwem czy domem. Chleb jest produktem, który zasługuje na szacunek i celebrację. Chleb jako symbol płodności, hojności, dzielenia się, spełnienia ma wyjątkowe miejsce w niemalże każdej kulturze. Zaś sposób wytwarzania pieczywa oraz tradycje, których jest ono nieodłącznym elementem, są tak zróżnicowane jak i sam świat.

Szczególnie intensywne działania przypadły na dzień poprzedzający akademię, kiedy to uczniowie z technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych wypiekali najróżniejsze chleby na zakwasie tj. pszenno-żytni, żytni, orkiszowy, gryczany, dyniowy, szpinakowy, z kminkiem, z czarnuszką, z otrębami, z żurawiną, z cebulką prażoną, z siemieniem lnianym, z suszonymi pomidorami, z suszonymi śliwkami, z oliwkami, wieloziarnisty, mieszany.

Podczas uroczystej akademii uczennica z klasy III technikum technologii żywności Magdalena Koczór, zaprezentowała swój talent, jakim jest cukiernictwo. Wypieka przepiękne torty, ciasta, ciasteczka. Dzisiaj już wie, że to czym się zajmuje jest jej przyszłą drogą życiową.

Zaproszeni goście wraz z gospodarzami imprezy przy wspólnym stole degustowali chleb, który jest nieodłącznym elementem naszej tradycji. Dekoracja stołów i sali gimnastycznej utrzymana była w klimacie góralskim. Ciekawym elementem dekoracyjnym była wystawa rzemiosła związana z wypiekaniem chleba w dawnych czasach. Materiały, które można było podziwiać na ekspozycji były wypożyczone z Parku Etnograficznego w Zubrzycy Górnej.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Reklama
reklama
reklama
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas