+48 796 024 024
+48 18 52 11 355redakcja@podhale24.pl
m.me/portalpodhale24
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
NOWY TARG. Odsłoniętym uroczyście w ubiegłym miesiącu głazem z tablicą poświęconą pamięci poległych w obronie Ojczyzny - zajął się Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego. Wstępne postępowanie wyjaśniające wykazało, iż obiekt jest samowolą budowlaną.
Z takim problemem borykają się policjanci z Zakopanego, dlatego przypominają, że za fałszywe zgłoszenia grożą surowe kary.
Nawet 30 minut trzeba odstać w korku, żeby dojechać zakopianką do skrzyżowania w Klikuszowej od strony Krakowa.
NOWY TARG. Spółka budująca największą na Podhalu galerię handlową Color Park przy granicy z Szaflarami poinformowała, że jej budowa nie zakończy w pierwotnie planowanym terminie, czyli jesienią tego roku. Termin otwarcia obiektu przesunięto na wiosnę przyszłego roku.
Trzy samochody zderzyły się na zakopiance w rejonie stacji paliw na Rdzawce.
W Bukowinie Tatrzańskiej zakończył się 33. Międzywojewódzki Sejmik Teatrów Wiejskich. Trzy teatry, w tym dwa z naszego regionu, otrzymały nominacje na sejmik ogólnopolski w Tarnogrodzie.
Pochodzący z sąsiedniej Zubrzycy Dolnej, a robiący ogólnopolską karierę wokalista Mateusz Ziółko, był główną gwiazdą odbywającego się w weekend w Jabłonce Orawskiego Lata. Najsłynniejszy chyba obecnie mieszkaniec Orawy nie zawiódł rodzimej publiczności, dając znakomity, owacyjnie przyjęty występ.
NOWY TARG. Pożar wybuchł w wolno stojącym, niezamieszkałym, murowanym budynku przy ul. Królowej Jadwigi.
W Chochołowie, przed granicą ze Słowacją, pojawiły się nowe przystanki autobusowe, które służyć mają korzystającym z powstającej linii transgranicznej. Autobusy z Zakopanego do Zuberca ruszyć mają 1 sierpnia.
Rozpoczęło się głosowanie w konkursie RegioStars 2018 na najciekawsze inicjatywy dotyczące rozwoju regionalnego w Europie.
ZAKOPANE. W Nosalowym Dworze w ten weekend można oklaskiwać podopiecznych Fundacji Andrzeja Brandstattera Pro Artis.
NOWY TARG. Na głównym placu w Mieście trwa Małopolski Festiwal Smaku. Jest wszystko, co kojarzy się z dawną kuchnią podhalańską - ziemniaki, grzyby, suszone śliwki, kapusta kiszona, sery i mięsiwo.