Wnioski o wpisanie tych potraw i produktów na LPT złożyło Stowarzyszenie Rozwoju Orawy z siedzibą w Jabłonce. "Pierwszym prezentowanym lokalnym produktem była sałata po orawsku. Jest to rodzaj zupy, która do tej pory jest przyrządzana i chętnie jedzona na Orawie, a jej głównym składnikiem - jak sama nazwa wskazuje - jest gotowana na maślance lub kwaśnym mleku sałata. Zupę podaje się jako dodatek do łupionej rzepy (czyli ziemniaków) z dodatkiem zasmażanej na maśle cebuli. Kolejną potrawą, która zyskała przychylność kapituły była Chrzanówka Orawska (Rada wnioskowała o przywrócenie historycznej nazwy produktu, czyli Krzonówka). Ta tradycyjna, bogata zupa była podawana na Wielkanoc. Gospodynie odkładały na nią najlepsze kawałki mięsa - miało być bogato i do syta. Potrawa gotowana jest na bazie kwasu z kiszonej kapusty, a ugotowaną zupę posypuje się świeżo startym chrzanem. Do Listy Produktów Tradycyjnych niebawem dołączy również chleb orawski - pieczony na liściu sałaty z dodatkiem surowych oraz gotowanych ziemniaków. Przyrządzony w taki tradycyjny sposób chleb utrzymuje swoją świeżość nawet do tygodnia. Czwartym i ostatnim produktem są weselne zawijańce, czyli drożdżowe rogaliki zawijane z konfiturą lub serem. Ciastka rozdawano weselnikom jako podziękowanie za przyniesione produkty spożywcze, które służyły do przygotowania weselnej uczty" - czytamy w relacji z posiedzenia Rady przygotowanej przez zespół prasowy UM Województwa Małopolskiego w Krakowie.
Lista produktów tradycyjnych z Małopolski liczy już 50 pozycji. Kolejne trzy czekają obecnie na akceptację Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
oprac. r/
Zdj. Łukasz Sowiński.
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas