Hodowcy uważają, że prawdziwym sukcesem będzie sprzedanie do Włoch ok. 15 tysięcy sztuk. Niestety, z roku na rok eksport spada. Nic nie wskazuje na to, aby udało się osiągnąć wyniki z czasów, gdy do Włoch jechało 25 tysięcy sztuk i więcej.
Cena skupu zależy od wagi jagnięcia. Im cięższe, tym mniej dostaje hodowca. Są trzy klasy wagowe. Rolnik najwięcej dostaje za jagnięta od 9-14 kilogramów – ok. 10 złotych. Potem cena systematycznie spada. Kolejna kategoria wagowa to 15-18, a następna 19-25 kg.
Największą konkurencję dla Polaków stanowią najwięksi w Europie producenci jagnięciny - Rumuni, którzy hodują około 13 mln owiec.
Skup jagniąt na Podhalu jest organizowany przez Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu oraz Tatrzańsko - Beskidzką Spółdzielnię Producentów "Gazdowie".
Jagnięcina podhalańska od 2012 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy - cakiel.
js/
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas