- Od poniedziałku planujmy kupować po dwa auta dziennie – mówi Jan Janczy, dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu. – Cały czas staramy się uporządkować skup, aby hodowcy nie musieli długo oczekiwać i przyjeżdżali na wyznaczoną godzinę. Dlatego też muszą dbać o to sprawdzać chociażby telefonicznie w siedzibie Związku.
Cena za kilogram żywca pozostała na tym samym poziomie, jak rok temu. Na szczęście w związku z optymalnym okresem Wielkanocy jagnięta są w tej najwyżej opłacanej klasie wagowej, czyli w granicy 12-15 kg.
Jeszcze kilka lat temu bazy takie jak w Bańskiej funkcjonowały na wiosnę w wielu wsiach. Obecnie działa tylko ta w Bańskiej, gdzie zwierzęta są ważone i ładowane do ogromnych tirów zwanych kamionami. Jedno auto jest w stanie pomieścić 850 sztuk.
Podhalańskie jagnięta uważane są za jedne z najlepszych przysmaków na włoskich stołach. Jagnięcina podhalańska od 2012 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych. Jej nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej.
js/
Skontaktuj się z nami
+48 796 024 024
+48 18 52 11 355redakcja@podhale24.pl
m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas