Środa, 16 październik 2019, Imieniny: Gawła, Florentyny, Grzegorza
Jabłonka i okolice
Clouds
20°
Wiatr: 22.32 km/h Wilgotność: 55
Clouds
18°
Wiatr: 22.32 km/h Wilgotność: 55
Clouds
19°
Wiatr: 22.32 km/h Wilgotność: 55
Clouds
19°
Wiatr: 31.32 km/h Wilgotność: 72
Clouds
20°
Wiatr: 22.32 km/h Wilgotność: 55
Clouds
20°
Wiatr: 22.32 km/h Wilgotność: 55
Jakość powietrza
Nowy Targ
Bardzo dobra
Zakopane
Bardzo dobra
04.12.2016, 14:29 | czytano: 3552

"Zoskalańskie jodełko" po raz 22. (zdjęcia)

Fot. Robert Miśkowiec

W sobotni wieczór w remizie OSP w Zaskalu odbył się XXII Gminny Konkurs Potraw Regionalnych "Zoskalańskie jodełko".

Gospodynie z Zaskala, Maruszyny, Szaflar, Boru, Skrzypnego oraz Bańskiej Wyżnej i Niżnej przygotowały na konkurs około 400 potraw, przekąsek i napojów. W pierwszej kolejności oceniała je komisja powołana przez organizatorów, a gdy ta przeszła wszystkie stoliki, spróbować mógł ich każdy obecny na sali.

Obok stołów z tradycyjnymi potrawami, był też stół Unii Europejskiej z przysmakami nawiązującymi do kuchni starego kontynentu oraz stół z lokalnym piwem z browaru Zadyma.

Konkurs tradycyjnie rozpoczął się od odegrania i wspólnego odśpiewania przyśpiewki "Hej tam spod Tater". Zebranych w remizie powitał wójt Rafał Szkaradziński, który poprosił o uczczenie minutą ciszy zmarłego niedawno radnego Stanisława Kubickiego ze Skrzypnego.

Potrawy poświęcił proboszcz miejscowej parafii ks. Ryszard Gaweł. Gośćmi imprezy byli m.in. posłowie Anna Paluch i Edward Siarka, starosta nowotarski Krzysztof Faber, wicestarosta Władysław Tylka i wiceprezes Zarządu Głównego Związku Podhalan Alojzy Lichosyt.

Konferansjerami konkursu prowadzili prezes Związku Podhalan w Zaskalu Andrzej Tylka i wiceprezes Jacek Król. Przygrywała kapela góralska Czesława Joniaka ze Skrzypnego.

Organizatorami imprezy byli oddział Związku Podhalan w Zaskalu oraz Wójt i Rada Gminy Szaflary.

r/ zdjęcia Robert Miśkowiec
galeria zdjęć
najnowsze informacje
komentarze
miejscowy12:16, 6 grudnia 2016
Lans dobrej zmiany - super powiedziane, zgadzam się z Tobą w 100 %, no ale są tacy co i do chaupy pozabierają po kryjomu z imprezy, żeby się nażreć i napić za darmo bo wiecznie im mało, tworząc od zawsze fikcje wokół swojej osoby...
Lans dobrej zmiany15:24, 5 grudnia 2016
Te same smutne panie co nawarzyć musą po to coby nakormić coroz to więcej, nowych i głodnych żołądków, a syćko ino po to coby władza ta lokalno i centralno, miała się ka polansować - jako te celebryty.
Był kiesi taki cas, że to było święto tych strudzonych gospodyń, a nie plejada "gwiazd" catujących na twój głos.
Jaz dziw biere, ze ta impreza nie została rozłożono na łopatki przez obecnego wójta, bo to przecie impreza poprzedników
jaga207:51, 5 grudnia 2016
Teroz te zamordowane zającki i świnki niek wos po nocak strasom
j20:40, 4 grudnia 2016
po teściowi
Meri19:51, 4 grudnia 2016
Było gościnnie i bardzo bardzo smacznie!
Organizatorom i paniom od specjałow nalezą się gratulacje i podziękowania, co niniejszym czynię.
Autor Widmo18:04, 4 grudnia 2016
Alek się nafutrowoł
Benek16:20, 4 grudnia 2016
ten co wymyśli sposób pokazania zapachu i smaku takich cudeńków dostanie Nobla :)
baca16:08, 4 grudnia 2016
po kim ten szkaradzinski to górol
dodaj komentarz
regulamin
Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd.
Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).
reklama
kursy walut
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Zamknij