Tatrzański Park Narodowy chce odejścia od kulinarnej tandety na Podhalu - podhale24.pl
Niedziela, 5 maja
Imieniny: Ireny, Waldemara, Piusa
Rabka Zdrój
Clouds
15°
Wiatr: 4.068 km/h Wilgotność: 77 %
Clouds
15°
Wiatr: 4.392 km/h Wilgotność: 63 %
Clouds
15°
Wiatr: 3.384 km/h Wilgotność: 75 %
Clouds
16°
Wiatr: 5.04 km/h Wilgotność: 75 %
Clouds
Wiatr: 5.148 km/h Wilgotność: 72 %
Clouds
Wiatr: 5.328 km/h Wilgotność: 72 %
Jakość powietrza
54 %
Nowy Targ
50 %
Zakopane
20 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 27 | 54 %
Zakopane
Dobra
PM 10: 25 | 50 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 10 | 20 %
13.04.2017, 17:46 | czytano: 3708

Tatrzański Park Narodowy chce odejścia od kulinarnej tandety na Podhalu

Tatrzański Park Narodowy ogłosił przetarg na stworzenie marki gastronomicznej wraz z jej wdrożeniem w postaci mobilnych punktów gastronomicznych (typu food truck) na Palenicy Białczańskiej.

Podawane w nich jedzenie ma być świeże, zdrowe i regionalne. Estetyczne i spójne wizualnie pojazdy będą codziennie opuszczać plac postojowy. Celem długofalowym projektu jest podniesienie standardu usług gastronomicznych na Podhalu i odejście od kulinarnej tandety.

Przedmiotem postępowania jest zarówno stworzenie marki gastronomicznej, jej strategii rynkowej, identyfikacji wizualnej oraz założeń funkcjonalnych, jak i prowadzenie usługi gastronomicznej na Palenicy Białczańskiej. Marka powinna być związana z kulturą i tradycją Podhala. Chcemy promować zdrowe produkty – świeże, przygotowywane możliwie na bieżąco, nie zawierające ulepszaczy i konserwantów, dobrej jakości. Zależy nam na wsparciu lokalnych producentów, od których produkty mogłyby być pozyskiwane. Posiłki będą podawane tylko w ekologicznych opakowaniach. Oferenci muszą wziąć pod uwagę, że kluczowe jest niedrogie, nieskomplikowane menu, które pozwoli na w miarę płynną obsługę dużego w sezonie ruchu turystycznego. Jakość serwowanych posiłków nie powinna jednak na tym ucierpieć. Choć przedmiotem postępowania jest wprowadzenie food trucków na Palenicy Białczańskiej, niewykluczone, że w przyszłości w ramach marki ujednolicone punkty gastronomiczne pojawią się również przy wejściach do innych tatrzańskich dolin.

Specyfikacja przetargu szczegółowo określa m.in. zasady funkcjonowania mobilnych punktów (tj. ich ilość, oznakowanie, godziny pracy, formę sprzedaży), dodatkowe warunki świadczenia usług (zamawiający przewidział m.in. kontener z wodą z możliwością bezpłatnego napełnienia butelek przez turystów + opcjonalnie – za dopłatą – z naturalnym sokiem, kosz z segregacją odpadów itp.), wymaganą dokumentację, sposób i termin składania ofert, a także kryteria oceny.

ZNa oferty od wykonawców TPN czeka do 5 maja.

oprac. r/ źródło: TPN
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
A.K08:35, 18 kwietnia 2017
i kwaśnica
saso09:35, 14 kwietnia 2017
Bardo dobry pomys.
turysta licencjonowany08:55, 14 kwietnia 2017
i że niby gdzie staną te foot tracki ...przy wylotach głównych szlaków ... toż to idea fix ... to kolejny abstrakcyjny pomysł po zakazie sprzedaży alkoholu w schroniskach
Do "ja07:23, 14 kwietnia 2017
To nabijaj dalej kasę amerykańskim mcdonaldom :)
Ja wolę, żeby to ludzie stąd korzystali i tyle w temacie
Świetny pomysł :) Czekam na kolejne :)07:05, 14 kwietnia 2017
BRAWO DLA POMYSŁODAWCY !!!!
Nareszcie ktoś pomyślał, żeby promować nasze regionalne potrawy. Nie jesteśmy małpami i nie musimy małpować paskudnych McDonaldów I KFC szkodliwych i zatrutych. Do tego nabijamy kasę amerykanom, a właśnie dlaczego górale nie mieliby zarobić na swoich oryginalnych potrawach !!!
JESZCZE RAZ BRAVO DLA POMYSŁODAWCY :)
ja23:29, 13 kwietnia 2017
Tatrzański Park Narodowy chce odejścia od kulinarnej tandety na Podhalu...
ale bzdura....
Podhale to nie Tatry i nie ma nic wspólnego z powiatem tatrzańskim.
masa22:05, 13 kwietnia 2017
Food truck? Co to? Już jesteśmy w Ameryce? Bez wiz? W Górach Skalistych? K***! Od kiedy?(trampek niejaki działa).
kuchcik20:57, 13 kwietnia 2017
Kornik w klusce kukurydzianej, lub huba panierowana z litworem albo próchnica świerkowa kwaszona.
zdrowotny20:17, 13 kwietnia 2017
i flaska z zentycom na popitke.
Partyzant19:20, 13 kwietnia 2017
Hmm,w sumie w takim razie z regionalnych tylko grule z kwaśnym mlykiym pozostają....
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas