Dziś Małopolski Festiwal Smaku zawita do Nowego Targu
Chili con carne i burrito po małopolsku (zdjęcia)
Dla miłośników smaku znakomici kucharze przygotują m.in. sałatkę z wędzonym pstrągiem, żur z kiełbasą lisiecką, karpia w migdałach oraz bruschettę z kaszanką i jajem przepiórczym.
Na kulinarnej mapie tegorocznej 13. edycji festiwalu, tym razem w PRL-owskiej oprawie pojawił się już w Skawinie i Chrzanowie, a dziś w Tarnowie. Za tydzień (24 września) festiwal zagości w Krakowie a 1 października - w Nowym Targu.
(zdj. z poprzedniej edycji MFS/ M. Adamowski)
W każdym z tych miejsc będzie smacznie i aromatycznie, a wszystko dzięki znakomitym ekspertom kulinarnym, znanym kucharzom i blogerom, którzy swoją pasją inspirują wielu amatorów zafascynowanych kulinarnymi eksperymentami.
Podczas festiwalu specjały według małopolskich przepisów przygotują znani i utalentowani kucharze: Michał Henzel i Rafał Jurkiewicz. Nad całością kulinarnych przygotowań będzie czuwał znakomity kucharz Adam Chrząstowski – ambasador wydarzenia. Natomiast przewodnikiem po regionalnych smakach i tradycyjnych recepturach będzie ekspert kulinarny Jacek Szklarek.
s/