GIS ostrzega przed gałką z Wróblówki. Groźna bakteria w serku góralskim - podhale24.pl
Sobota, 27 kwietnia
Imieniny: Teofila, Zyty, Żywisława
Zakopane
Clouds
12°
Wiatr: 9.684 km/h Wilgotność: 65 %
Clouds
12°
Wiatr: 12.06 km/h Wilgotność: 63 %
Clouds
13°
Wiatr: 9.324 km/h Wilgotność: 58 %
Clouds
14°
Wiatr: 9.72 km/h Wilgotność: 52 %
Clouds
12°
Wiatr: 13.68 km/h Wilgotność: 61 %
Clouds
Wiatr: 8.496 km/h Wilgotność: 88 %
Jakość powietrza
54 %
Nowy Targ
26 %
Zakopane
48 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 27 | 54 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 13 | 26 %
Rabka-Zdrój
Dobra
PM 10: 24 | 48 %
06.01.2021, 10:49 | czytano: 10975

GIS ostrzega przed gałką z Wróblówki. Groźna bakteria w serku góralskim

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu groźnej bakterii Listeria monocytogenes w partii sera góralskiego Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g, produkowanego przez firmę PPHU „Balser” Marian Górz z Wróblówki.

Fot. GIS
Fot. GIS
Badanie jednej partii produktu w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych próbkach. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji administracyjnej nakazującej poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym. Producent ma również przedstawić pisemne udokumentowanie działań podjętych przez zakład w celu znalezienia i wyeliminowania przez zakład źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu.

Producent rozpoczął proces wycofywania oraz poinformował swoich kontrahentów o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w produkcie.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. Jeśli ten produkt został już spożyty, a po spożyciu wystąpiły objawy choroby, należy skontaktować się z lekarzem.

Produkt: Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g
Numer partii: 12080
Data minimalnej trwałości: 06.02.2021

Źródło: GIS, oprac. r/
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
Ceik17:39, 8 stycznia 2021
Nie powinni dodawać nie przychylnych komentarzy bo obroty balsera spadną
nie bedzie chleba bedzie syr13:09, 7 stycznia 2021
Bo gołke zrobić to trza umić-tak samo jak korboca ciąc. Hej.
117km12:33, 7 stycznia 2021
Sam se dołki pod sobą kopie sprowadza mleko gdzieś po pieniądzach z Polski to ma.Swoim odbiorca odmówił mleko co skupowal przez tyle lat bo mu śmierdzi jedzil i piszczał nie dobre mleko jak chcesz po 50gr. zapłacę za litr.Tego się nie da jeść słone twarde i śmierdzące bez urazy ale jak kupiłem te gałkę to mi gęba spuchła od tej soli.
Marta ze stringów obdarta08:55, 7 stycznia 2021
Jasiu ja ,wiem te serki kiedyś były bardzo dobre
Teraz to sama sól .
Jasiu ze straganu w zakopanem22:42, 6 stycznia 2021
oscypka zjeść że smakiem to najlepiej od gospodarza kupić co robi z mleka a nie z tych dziadowskich serowni gdzie nie wiadomo z czego jest robiony i później trafia w Zakopane na stoisko nigdy bym tam do jedzenia tego nie kupil
xyz20:01, 6 stycznia 2021
Jaka gmina takie oscypki. Zróbcie sobie najpierw kanalizację w gminie a potem dopiero weźcie się za produkcję żywności :/
Pucok15:35, 6 stycznia 2021
Gdzie ci eksperci co twierdzili, że " panie łod loscypka to jesce nikt nigdy nie chorowoł" Co nic nie piszą, a wiem przenieśli się na tematy o szczepionce na covida. Tam wypisują te swoje bzdury bo im się wydaje, że na tym się znają.
góralski biznes15:20, 6 stycznia 2021
Tak naprawdę to dobre oscypki można tylko w bacówkach dostać jak owce są na halach. Wszyscy co handlują nimi to je tylko sprzedają a o tej porze roku to w większości zapasy od jesieni ale rozmrażane.
Smok14:46, 6 stycznia 2021
Tak się kończy bycie "producentem", już nic więcej nie gadam.
Kuracjuszka14:25, 6 stycznia 2021
Ostatnio kupiłam serki-oscypki w Rabce o gazdziny koło Zdrojowej i wszyscy byli chorzy,nikt nie ma tam kontroli nad tymi sprzedającymi bakterie,a gdzie służby Burmistrza?
maseczka13:03, 6 stycznia 2021
Dobrze że w promocji nie dorzucili jeszcze kowida.
Smakosz serków12:11, 6 stycznia 2021
O kurde , kiedyś duZo tego kupowałem ....
Teraz już nie kupię .
Ta firma od początku była nastawiona na ilość .
Strasznie słone wszystko robili .
STAŚ11:40, 6 stycznia 2021
A, tak lubimy sery !!!
Szymon11:35, 6 stycznia 2021
Od dawna nie kupuje już tego niejadalnego oscypka, bez urazy ale tego nie da się jeść to samo powiedzieli znajomi. Rok temu podkusiło mnie kupić 4 gałki na święta wszystko wylądowało w koszu. Bez smaku, gumiaste wogóle dziwne. Pewnie ktoś kupił i zgłosił sanepidowi, nawet się się nie dziwię.
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas