W kategorii - produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, drób, ryby, wędliny, mleko, sery, farsze) pierwsze miejsce przyznano Rarytasom z Podlasia za „słoninę w papryce”, drugie - Smak Tradycji, Irena Olejniczak za „gęsina pieczona w słoikach” , a trzecie - Kołu Gospodyń Wiejskich z Jurgowa za „gałuski jurgowskie”.
W kategorii - produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, soki, octy, marynaty, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki) - wybrano "olej z orzecha laskowego" przygotowany przez SOSTA sp. z o. o. Drugie miejsce zajęła konfitura z czerwonej porzeczki Eco-Cafe Zieleń, a trzecie - chałwa pełnoziarnista naturalna oferowana przez Marcina Jędrykę-Maciaszka.
W kategorii napojów regionalnych (alkoholowych i bezalkoholowych) najwyższe uznanie zdobył Michał Izydorczyk IZI za „śmietanówkę z Kujaw”. Doceniono także eliksir z czarnej maliny (Czarna Malina za 100%) oraz miód pitny "Porzeczkowiec" (Piwowar Dziki Miód).
W kategorii "inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego (np. ciasta, farsze) postanowiono w tym roku docenić miody. Pierwsze miejsce zdobyło Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne Miody Dworskie za „miód z Podkarpackiej Maliny Leśnej”, drugie - Miody Ceramuga za „miód z pyłkiem” , a trzecie - Raglan za miód faceliowy.
opr.s/ zdj. Piotr Korczak
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas