Czwartek, 23 września 2021, Imieniny: Bogusława, Tekli, Liberta
Szczawnica i okolice
Clouds
14°
Wiatr: 16.416 km/h Wilgotność: 69 %
Clouds
15°
Wiatr: 18.864 km/h Wilgotność: 72 %
Clouds
15°
Wiatr: 16.524 km/h Wilgotność: 69 %
Clouds
15°
Wiatr: 15.912 km/h Wilgotność: 69 %
Clouds
16°
Wiatr: 8.676 km/h Wilgotność: 67 %
Clouds
13°
Wiatr: 4.824 km/h Wilgotność: 69 %
13.09.2021, 22:22 | czytano: 550

Pad thai i ryż smażony z kurczakiem – sposób na urozmaicenie menu (art. sponsorowany)

Pad thai to potrawa, której podstawę stanowi podsmażany makaron ryżowy i warzywa. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni tajskiej na świecie. Warto je skosztować ze względu na oryginalny smak tamaryndowca, który nadaje potrawie zarówno cierpki, jak i kwaśny smak jednocześnie. Dla osób, które lubią orientalną kuchnię, ale nie przepadają za smakiem pad thai, istnieje alternatywa tego dania – ryż smażony z kurczakiem.

Przepis na pad thai z krewetkami
Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego – grubszego („wstążki”)
  • 8 sztuk obranych i wyczyszczonych krewetek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 1 pęczek szczypiorku

Składniki na sos:
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie: ½ łyżki płatków suszonych chili)
  • Do posypania: podprażone orzeszki ziemne

Wykonanie:
Makaron wrzucamy na gotującą i osoloną wodę i gotujemy około 3 minut. Następnie wylewamy na sitko i przepłukujemy chłodną wodą (dzięki temu nie będzie się sklejał). Później sięgamy po małą miseczkę, w której mieszamy ze sobą sos rybny, pastę tamaryndową, sok z limonki, cukier i sos sriracha. Mieszamy do momentu, aż rozpuści się cukier. Stawiamy na kuchence wok, wlewamy olej i czekamy aż się zagrzeje. Następnie wrzucamy na niego pokrojony w drobne kawałeczki czosnek, a po upływie kilku chwil – krewetki. Smażymy je około 3 minut. Później wbijamy jajko i delikatnie przesmażamy przez 1 minutę. Dodajemy makaron, a po 2 minutach sos. Całą potrawę z sosem trzymamy na ogniu około 2 minut, potem dodajemy kiełki i posiekany szczypiorek, mieszamy z resztą składników i zdejmujemy z woka na talerz. Danie posypujemy orzeszkami ziemnymi.

Pad thai w wersji wegańskiej, czyli z tofu
Składniki:

  • 400 g makaronu ryżowego
  • 400 g tofu naturalnego
  • 6 łyżek oleju arachidowego lub słonecznikowego
  • 3 marchewki
  • 1 brokuł
  • 3 cebule dymki
  • kiełki sojowe
  • ½ szklanki prażonych fistaszków
  • 1 papryczka chili
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • limonka

Składniki na sos:
  • 6 łyżek wegańskiego sosu rybnego (można też ten składnik pominąć)
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 6 łyżek sosu sojowego lub 6 łyżek tamari

  • Wykonanie:
    Makaron ryżowy zalewamy gotowaną, ciepłą wodą i zostawiamy do napęcznienia przez 40 minut. Jeśli chcemy ten proces przyspieszyć, wrzucamy makaron na gotującą, osoloną wodę i gotujemy około 3 minut. Odcedzamy na sitku, przelewając zimną wodą i zabieramy się za sos, którego wykonanie jest banalnie proste - składniki sosu mieszamy po prostu ze sobą w miseczce aż do ich połączenia. Kroimy następnie cebulę (na piórka), marchewki (w słupki lub plasterki), paprykę (paseczki), brokuł (różyczki). Oprócz tego prażymy na osobnej, małej patelni orzechy, a potem ostudzone siekamy. Kolejna czynność to smażenie tofu. Kroimy je na kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy dosłownie chwilkę i zdejmujemy z patelni. Następnie rozgrzewamy wok, podsmażamy cebulę, a potem dodajemy marchewki, brokuły, paprykę. Przesmażamy kilka minut, dorzucamy makaron, następnie sos, tofu a na końcu kiełki. Mieszamy, wyjmujemy na talerz, posypujemy orzeszkami, skrapiamy limonką.
    Zobacz także: Przepis na pad thai


    Ryż smażony z kurczakiem – kuchnia azjatycka
    Tajskie dania nie każdemu muszą odpowiadać. Alternatywą dla pad thai może być chociażby ryż smażony z kurczakiem – popularne danie kuchni azjatyckiej. Wykonuje się je równie prosto jak pad thai, tak samo obfituje w warzywa, a przy tym jest wyraziste w smaku, dzięki obecności sosu sojowego oraz imbiru.
    Składniki:
    • 200 g ryżu basmati
    • 1 pierś kurczaka
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 130 g surowych, wyczyszczonych i obranych krewetek
    • 20 g świeżego imbiru
    • 2 jajka
    • 1,5 łyżki ziaren sezamu
    • 50 g groszku strączkowego
    • ½ czerwonej papryki
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 2 szczypty kolendry
    • 2 łyżki słodkiego sosu chili
    • 3 dymki posiekane łącznie ze szczypiorkiem

    Wykonanie:
    Ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu, wylej na sitko i przepłucz chłodną wodą. Wykonaj sos, mieszając ze sobą słodki sos chili z olejem sezamowym i sosem sojowym. Rozgrzej patelnię, aby przeprażyć ziarna sezamu. Po uprażeniu odłóż do ostygnięcia. Do woka wlej olej, podsmaż na nim pokrojonego w kostkę kurczaka, po 2 minutach dodaj sos oraz krewetki. Smaż dalej 2 minuty. Dorzuć do tego pokrojoną w paski paprykę, groszek i podlej odrobiną wody – duś całość około 2 minut. Dosyp ryż, skrojony na plasterki czosnek oraz dymkę. Posyp startym na tarce imbirem. Wszystko smaż około 2 minut. Później zrób na patelni miejsce na jajko. W tym celu odsuń ze środka potrawę i na puste dno patelni wbij jajka. Wymieszaj je szybko z ryżem, dorzuć pokrojoną kolendrę. Wyłóż na talerz, a wszystko posyp prażonymi ziarnami sezamu.
    najnowsze informacje
    reklama
    kursy walut
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    Pod naszym patronatem
    Skontaktuj się z nami
    Adres korespondencyjny Podhale24.pl
    ul. Krzywa 9
    34-400 Nowy Targ
    Obserwuj nas
    Ta strona używa cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Zamknij