Pad thai i ryż smażony z kurczakiem – sposób na urozmaicenie menu (art. sponsorowany) - podhale24.pl
Jabłonka
Clouds
10°C
Clouds
11°C
Clouds
10°C
Clouds
11°C
Clouds
10°C
Clouds
8°C
Kartka z kalendarza
13.09.2021, 22:22 | czytano: 2941

Pad thai i ryż smażony z kurczakiem – sposób na urozmaicenie menu (art. sponsorowany)

Pad thai to potrawa, której podstawę stanowi podsmażany makaron ryżowy i warzywa. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni tajskiej na świecie. Warto je skosztować ze względu na oryginalny smak tamaryndowca, który nadaje potrawie zarówno cierpki, jak i kwaśny smak jednocześnie. Dla osób, które lubią orientalną kuchnię, ale nie przepadają za smakiem pad thai, istnieje alternatywa tego dania – ryż smażony z kurczakiem.

Przepis na pad thai z krewetkami
Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego – grubszego („wstążki”)
  • 8 sztuk obranych i wyczyszczonych krewetek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 1 pęczek szczypiorku

Składniki na sos:
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie: ½ łyżki płatków suszonych chili)
  • Do posypania: podprażone orzeszki ziemne

Wykonanie:
Makaron wrzucamy na gotującą i osoloną wodę i gotujemy około 3 minut. Następnie wylewamy na sitko i przepłukujemy chłodną wodą (dzięki temu nie będzie się sklejał). Później sięgamy po małą miseczkę, w której mieszamy ze sobą sos rybny, pastę tamaryndową, sok z limonki, cukier i sos sriracha. Mieszamy do momentu, aż rozpuści się cukier. Stawiamy na kuchence wok, wlewamy olej i czekamy aż się zagrzeje. Następnie wrzucamy na niego pokrojony w drobne kawałeczki czosnek, a po upływie kilku chwil – krewetki. Smażymy je około 3 minut. Później wbijamy jajko i delikatnie przesmażamy przez 1 minutę. Dodajemy makaron, a po 2 minutach sos. Całą potrawę z sosem trzymamy na ogniu około 2 minut, potem dodajemy kiełki i posiekany szczypiorek, mieszamy z resztą składników i zdejmujemy z woka na talerz. Danie posypujemy orzeszkami ziemnymi.

Pad thai w wersji wegańskiej, czyli z tofu
Składniki:

  • 400 g makaronu ryżowego
  • 400 g tofu naturalnego
  • 6 łyżek oleju arachidowego lub słonecznikowego
  • 3 marchewki
  • 1 brokuł
  • 3 cebule dymki
  • kiełki sojowe
  • ½ szklanki prażonych fistaszków
  • 1 papryczka chili
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • limonka

Składniki na sos:
  • 6 łyżek wegańskiego sosu rybnego (można też ten składnik pominąć)
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 6 łyżek sosu sojowego lub 6 łyżek tamari

  • Wykonanie:
    Makaron ryżowy zalewamy gotowaną, ciepłą wodą i zostawiamy do napęcznienia przez 40 minut. Jeśli chcemy ten proces przyspieszyć, wrzucamy makaron na gotującą, osoloną wodę i gotujemy około 3 minut. Odcedzamy na sitku, przelewając zimną wodą i zabieramy się za sos, którego wykonanie jest banalnie proste - składniki sosu mieszamy po prostu ze sobą w miseczce aż do ich połączenia. Kroimy następnie cebulę (na piórka), marchewki (w słupki lub plasterki), paprykę (paseczki), brokuł (różyczki). Oprócz tego prażymy na osobnej, małej patelni orzechy, a potem ostudzone siekamy. Kolejna czynność to smażenie tofu. Kroimy je na kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy dosłownie chwilkę i zdejmujemy z patelni. Następnie rozgrzewamy wok, podsmażamy cebulę, a potem dodajemy marchewki, brokuły, paprykę. Przesmażamy kilka minut, dorzucamy makaron, następnie sos, tofu a na końcu kiełki. Mieszamy, wyjmujemy na talerz, posypujemy orzeszkami, skrapiamy limonką.
    Zobacz także: Przepis na pad thai


    Ryż smażony z kurczakiem – kuchnia azjatycka
    Tajskie dania nie każdemu muszą odpowiadać. Alternatywą dla pad thai może być chociażby ryż smażony z kurczakiem – popularne danie kuchni azjatyckiej. Wykonuje się je równie prosto jak pad thai, tak samo obfituje w warzywa, a przy tym jest wyraziste w smaku, dzięki obecności sosu sojowego oraz imbiru.
    Składniki:
    • 200 g ryżu basmati
    • 1 pierś kurczaka
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 130 g surowych, wyczyszczonych i obranych krewetek
    • 20 g świeżego imbiru
    • 2 jajka
    • 1,5 łyżki ziaren sezamu
    • 50 g groszku strączkowego
    • ½ czerwonej papryki
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 2 szczypty kolendry
    • 2 łyżki słodkiego sosu chili
    • 3 dymki posiekane łącznie ze szczypiorkiem

    Wykonanie:
    Ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu, wylej na sitko i przepłucz chłodną wodą. Wykonaj sos, mieszając ze sobą słodki sos chili z olejem sezamowym i sosem sojowym. Rozgrzej patelnię, aby przeprażyć ziarna sezamu. Po uprażeniu odłóż do ostygnięcia. Do woka wlej olej, podsmaż na nim pokrojonego w kostkę kurczaka, po 2 minutach dodaj sos oraz krewetki. Smaż dalej 2 minuty. Dorzuć do tego pokrojoną w paski paprykę, groszek i podlej odrobiną wody – duś całość około 2 minut. Dosyp ryż, skrojony na plasterki czosnek oraz dymkę. Posyp startym na tarce imbirem. Wszystko smaż około 2 minut. Później zrób na patelni miejsce na jajko. W tym celu odsuń ze środka potrawę i na puste dno patelni wbij jajka. Wymieszaj je szybko z ryżem, dorzuć pokrojoną kolendrę. Wyłóż na talerz, a wszystko posyp prażonymi ziarnami sezamu.
    Reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    komentarze
    reklama
    reklama
    Co, gdzie, kiedy
    Nie przegap!
    Trwa do 14.06.2025
    Nie przegap!
    14
    06.2025
    Nie przegap!
    13
    06.2025
    reklama
    Pod naszym patronatem
    Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
    Skontaktuj się z nami
    Adres korespondencyjny Podhale24.pl
    ul. Krzywa 9
    34-400 Nowy Targ
    Aplikacja mobilna
    Obserwuj nas
    czerwiec
    12
    Czwartek
    Imieniny:Janiny, Onufrego, Leona
    Kliknij po więcej