Składniki:
- 100 g makaronu ryżowego – grubszego („wstążki”)
- 8 sztuk obranych i wyczyszczonych krewetek
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka kiełków fasoli mung
- 1 pęczek szczypiorku
Składniki na sos:
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki pasty tamaryndowej
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 pełne łyżki cukru
- 1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie: ½ łyżki płatków suszonych chili)
- Do posypania: podprażone orzeszki ziemne
Wykonanie:
Makaron wrzucamy na gotującą i osoloną wodę i gotujemy około 3 minut. Następnie wylewamy na sitko i przepłukujemy chłodną wodą (dzięki temu nie będzie się sklejał). Później sięgamy po małą miseczkę, w której mieszamy ze sobą sos rybny, pastę tamaryndową, sok z limonki, cukier i sos sriracha. Mieszamy do momentu, aż rozpuści się cukier. Stawiamy na kuchence wok, wlewamy olej i czekamy aż się zagrzeje. Następnie wrzucamy na niego pokrojony w drobne kawałeczki czosnek, a po upływie kilku chwil – krewetki. Smażymy je około 3 minut. Później wbijamy jajko i delikatnie przesmażamy przez 1 minutę. Dodajemy makaron, a po 2 minutach sos. Całą potrawę z sosem trzymamy na ogniu około 2 minut, potem dodajemy kiełki i posiekany szczypiorek, mieszamy z resztą składników i zdejmujemy z woka na talerz. Danie posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Pad thai w wersji wegańskiej, czyli z tofu
Składniki:
- 400 g makaronu ryżowego
- 400 g tofu naturalnego
- 6 łyżek oleju arachidowego lub słonecznikowego
- 3 marchewki
- 1 brokuł
- 3 cebule dymki
- kiełki sojowe
- ½ szklanki prażonych fistaszków
- 1 papryczka chili
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- limonka
Składniki na sos:
Wykonanie:
Makaron ryżowy zalewamy gotowaną, ciepłą wodą i zostawiamy do napęcznienia przez 40 minut. Jeśli chcemy ten proces przyspieszyć, wrzucamy makaron na gotującą, osoloną wodę i gotujemy około 3 minut. Odcedzamy na sitku, przelewając zimną wodą i zabieramy się za sos, którego wykonanie jest banalnie proste - składniki sosu mieszamy po prostu ze sobą w miseczce aż do ich połączenia. Kroimy następnie cebulę (na piórka), marchewki (w słupki lub plasterki), paprykę (paseczki), brokuł (różyczki). Oprócz tego prażymy na osobnej, małej patelni orzechy, a potem ostudzone siekamy. Kolejna czynność to smażenie tofu. Kroimy je na kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy dosłownie chwilkę i zdejmujemy z patelni. Następnie rozgrzewamy wok, podsmażamy cebulę, a potem dodajemy marchewki, brokuły, paprykę. Przesmażamy kilka minut, dorzucamy makaron, następnie sos, tofu a na końcu kiełki. Mieszamy, wyjmujemy na talerz, posypujemy orzeszkami, skrapiamy limonką.
Zobacz także: Przepis na pad thai
Ryż smażony z kurczakiem – kuchnia azjatycka
Tajskie dania nie każdemu muszą odpowiadać. Alternatywą dla pad thai może być chociażby ryż smażony z kurczakiem – popularne danie kuchni azjatyckiej. Wykonuje się je równie prosto jak pad thai, tak samo obfituje w warzywa, a przy tym jest wyraziste w smaku, dzięki obecności sosu sojowego oraz imbiru.
Składniki:
- 200 g ryżu basmati
- 1 pierś kurczaka
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 130 g surowych, wyczyszczonych i obranych krewetek
- 20 g świeżego imbiru
- 2 jajka
- 1,5 łyżki ziaren sezamu
- 50 g groszku strączkowego
- ½ czerwonej papryki
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 szczypty kolendry
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 3 dymki posiekane łącznie ze szczypiorkiem
Wykonanie:
Ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu, wylej na sitko i przepłucz chłodną wodą. Wykonaj sos, mieszając ze sobą słodki sos chili z olejem sezamowym i sosem sojowym. Rozgrzej patelnię, aby przeprażyć ziarna sezamu. Po uprażeniu odłóż do ostygnięcia. Do woka wlej olej, podsmaż na nim pokrojonego w kostkę kurczaka, po 2 minutach dodaj sos oraz krewetki. Smaż dalej 2 minuty. Dorzuć do tego pokrojoną w paski paprykę, groszek i podlej odrobiną wody – duś całość około 2 minut. Dosyp ryż, skrojony na plasterki czosnek oraz dymkę. Posyp startym na tarce imbirem. Wszystko smaż około 2 minut. Później zrób na patelni miejsce na jajko. W tym celu odsuń ze środka potrawę i na puste dno patelni wbij jajka. Wymieszaj je szybko z ryżem, dorzuć pokrojoną kolendrę. Wyłóż na talerz, a wszystko posyp prażonymi ziarnami sezamu.