Jagnięcina wróci na podhalańskie stoły? - podhale24.pl
Piątek, 29 marca
Imieniny: Wiktoryna, Helmuta, Ostapa
Rabka Zdrój
Clouds
11°
Wiatr: 18.36 km/h Wilgotność: 50 %
Clouds
12°
Wiatr: 20.124 km/h Wilgotność: 50 %
Clouds
15°
Wiatr: 15.912 km/h Wilgotność: 43 %
Clouds
14°
Wiatr: 16.38 km/h Wilgotność: 39 %
Clouds
15°
Wiatr: 21.852 km/h Wilgotność: 43 %
Clouds
13°
Wiatr: 19.44 km/h Wilgotność: 63 %
Jakość powietrza
20 %
Nowy Targ
8 %
Zakopane
2 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 10 | 20 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 4 | 8 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 1 | 2 %
01.12.2021, 20:47 | czytano: 2920

Jagnięcina wróci na podhalańskie stoły?

W szkołach gastronomicznych w całej Małopolsce organizowane są zajęcia praktyczne z przygotowywania potraw z jagnięciny. - Jagnięcina była przygotowywana często w niewłaściwy sposób. Później goście w restauracjach obawiali się, że smak i zapach będzie bardzo specyficzny - mówi Marcin Filipkiewicz, szef kuchni hotelu Copernicus z Krakowa.

Fot. Marcin Szkodziński
Fot. Marcin Szkodziński
Jedne z takich zajęć zostały zorganizowane we wtorek 30 listopada w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego w Zakopanem. - Przygotowaliśmy ossobuco jagnięce w chrzanowym piure, będą też jagnięcina ragu podawana z kopytkami i comber jagnięcy podawany z ciecierzycą w formie humusu. Jest to połączenie różnych smaków, które nada potrawom lekkości i pokaże, że polskie produkty są doskonałe - zaznacza Marcin Filipkiewicz.

W trakcie prowadzonych przez szefa kuchni szkoleń okazało się, że młodzi często nie znają lokalnych smaków. Zamiast tego zachwycają się potrawami egzotycznymi, które próbują przygotowywać. - Młodzi ludzie coraz częściej mają opanowane smaki niekoniecznie z ich środowisk. Lubią poznawać inne smaki, które są bardzo atrakcyjne. Przez to czasem nie znają tego, co jest z ich podwórka. Okazuje się, że takim egzotycznym smakiem może być jagnięcina. Chciałbym, żeby wrócili do korzeni i poznali swoją kulturę, żeby produkt, który jest w zasięgu ich ręki stał się czymś naturalnym, co mogą pokazać w nowym spojrzeniu i stylu - mówi Filipkiewicz.

Organizatorzy akcji chcą poprzez przyszłych młodych kucharzy sprawić, żeby w kartach menu podhalańskich restauracji na stałe zagościła jagnięcina, a już teraz aby pojawiła się na stołach w ich rodzinnych domach. Stworzony w ten sposób nowy rynek zbytu ma pomóc hodowcom. - W ostatnich latach pojawił się duży problem ze zbytem jagnięciny. Nie było popytu w kraju i wszystko szło na zachód, głównie do Włoch. Jednak w końcu trzeba uruchomić rynek krajowy - mówi Jan Piczura, wiceprzewodniczący sejmiku województwa małopolskiego i inicjator akcji.

Kolejne zajęcia pod okiem szefa kuchni z Krakowa mają się odbyć w zakopiańskim hotelarzu 15 grudnia. Tym razem przewodnim produktem będzie oscypek.

ms/ zdj. Marcin Szkodziński
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
gość12:53, 3 grudnia 2021
Nie kupię i nie jem żadnych owiec , życie krótkie na upale deszczu chłodzie , kulejące nie skończy w moim garnku
pomyśl zanim coś chlapniesz20:20, 2 grudnia 2021
Nie opowidajcie kindybołów. Po prostu sprzedawaliście ją do WŁOCH , tak jakby Polacy nie potrafili jej zjeść u nas, albo jej o jest całkowitym blefem. Opowiadaliście dyrdymały , zę nie umiemy jej przyrządzać , co jet absurdem , a zwłaszcza tu na Podhalu ,gdzie ludzie się tylko jagnięciną i baraniną raczyli .
baran19:59, 2 grudnia 2021
@Dunajcula.Nie pitol głupot.Tasiemca nie znajdziesz w baraninie bo z niego bacowie robią se rzemyki (sznurówki)do kierpców i sznurek do korali dla ciebie.
mądry i skromny22:53, 1 grudnia 2021
Od baby kupować.
Dunajcula21:08, 1 grudnia 2021
Jagnięcina to jagnięcina....Baranina to baranina i to przy baraninie trzeba poświęcić czasu i sposobu przyrządzenia.Nie kupować od chłopa bo 100% ryzyko tasiemca no chyba że sami jesteście przy uboju i sprawdzeniu.
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas