Oscypek od serca (zdjęcia) - podhale24.pl
Wtorek, 23 kwietnia
Imieniny: Jerzego, Wojciecha, Adalberta
Rabka Zdrój
Clouds
Wiatr: 5.544 km/h Wilgotność: 96 %
Clouds
Wiatr: 6.588 km/h Wilgotność: 95 %
Clouds
Wiatr: 5.616 km/h Wilgotność: 97 %
Clouds
Wiatr: 5.22 km/h Wilgotność: 97 %
Clouds
Wiatr: 6.444 km/h Wilgotność: 97 %
Clouds
Wiatr: 4.14 km/h Wilgotność: 95 %
Jakość powietrza
26 %
Nowy Targ
50 %
Zakopane
28 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 13 | 26 %
Zakopane
Dobra
PM 10: 25 | 50 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 14 | 28 %
16.12.2021, 08:43 | czytano: 3449

Oscypek od serca (zdjęcia)

Zarówno oscypek, jak i inne sery robione na Podhalu w ostatnich latach zyskały wielką popularność wśród turystów. Mimo iż formy oraz sposób produkcji wygląda niemal identycznie, to z każdej bacówki ser smakuje inaczej. - To wszystko zależy od tego, kto to robi i ile wkłada w to serca - zaznacza Janina Rzepka z Brzegów, pierwsza kobieta baca na Podhalu.

Fot. Marcin Szkodziński
Fot. Marcin Szkodziński
Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem uczyli się jak podać oscypka, aby wyglądał on atrakcyjnie.

- Głupio by było, gdybym jadąc do Warszawy nie wiedział jak zrobić moskola, czy nie wiedział jak smakuje oscypek. To by było trochę słabe – mówi o potrzebie poznania regionalnej kuchni podopieczny zakopiańskiego „Hotelarza” Jakub Bylica, który pracuje jako kucharz w restauracji Bubuja w Zakopanem, a który wrócił jako absolwent szkoły, aby podzielić się z młodszymi kolegami swoją wiedzą i doświadczeniem.

Podawanie serów, to już drugie zajęcia w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem w ramach cyklu zajęć zainicjowanego przez Województwo małopolskie. Początkiem grudnia zakopiańska młodzież uczyła się przyrządzać potrawy z jagnięciny, a teraz przyszedł czas na oscypka. - Jest to wizytówka naszego regionu - mówi o oscypku Jan Piczura, radny Małopolskiego Sejmiku Wojewódzkiego. - To co kojarzy się z Podhalem, to oscypek i bryndza, a całorocznie jest to ser pod wszystkimi postaciami - dodaje. Dodatkowo większe zapotrzebowanie na sery przyczynia się do zwiększenia populacji owiec, kóz i krów na Podhalu.

Sery, które powstały na Podhalu trafiły dzisiaj „na warsztat” początkujących kucharzy. - Może nie jest to jakiś super czas na sery, aczkolwiek trochę dzwoniłem i jeździłem. Kogoś musiałem też z łóżka wyciągnąć wieczorem, żeby jednak te sery zdobyć. Mamy trochę różnego asortymentu. Nawet udało się dzisiaj rano odebrać słodki, niemal ciepły bundz - zaznacza Rafał Dorociuk, nauczyciel technologii w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem, pod którego bacznym okiem młodzież uczyła się podawania serów.

Nauczyciel przygotował nie lawa wyzwanie przed uczniami. Mieli oni bowiem podać sery w różnych postaciach z kilkoma różnymi dodatkami. - Mamy zarówno deskę serów regionalnych, którą będziemy serwować z dodatkiem proziaku. Mamy przystawki z bundzu, gdzie jedna jest ze świeżymi pomidorami, a druga z pomidorami suszonymi. Mamy też gołąbki z kaszy owsianej z bryndzą. Mamy placek z serami inspirowany kuchnią gruzińską, ale to też kuchnia górska – mówi o menu na zajęcia Rafał Dorociuk. - Chcemy pokazać taki inny sposób podania serów i rozbudowy karty menu – dodaje.

Ciekawostką był deser, do którego młodzież miała wędzić bundz w herbacie z dodatkiem płatków kwiatowych. Takie zadanie miało pobudzić w młodych kucharzach kreatywność i pokazać, że każdą potrawę można przygotować lub podać w niespotykany do tej pory sposób.

ms/ zdj. Marcin Szkodziński
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
wnuk tego co wszystko potrafil14:58, 16 grudnia 2021
"Jest to wizytówka naszego regionu", "Może nie jest to jakiś super czas na sery".

Dbamy o tradycję i dutki. Oscypek znajdzie się i w grudniu :)
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas