Podczas Sabałowych Bajań organizatorzy zadbali o ucztę nie tylko dla ducha, ale i dla ciała. Panie z Bukowiny Tatrzańskiej przygotowały wyśmienite regionalne dania, jak kapustę na maślance, kluski tarcioki rucane z boczkiem, żurek, moskole z masłem, chleb ze smalcem, gołąbki, śliwcorkę, czyli zupę śliwkową i różnego rodzaju ciasta.
Koło Gospodyń Wiejskich w Bukowinie Tatrzańskiej prężnie działa i pokazuje się na wielu festiwalach. Doświadczone kucharki zaskakują smakołykami kuchni regionalnej. Ostatnio brały udział w Festiwalu od Kuchni w Krakowie, gdzie zajęły 3. miejsce w konkursie za artystyczną dekorację góralskiej snurki do ślubu.
Kolejna okazja do spotknia z KGW z Bukowiny Tatrzańskiej będzie już w najbliższą niedzielę, podczas 13. Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem. Gospodynie zorganizują pokaz gotowania klusek. - Będzie też gulasz myśliwski, moskole i ciasto – zaprasza Zofia Babiarz, szefowa Koła Gospodyń Wiejskich w Bukowinie Tatrzańskiej.
mp/
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas