Mistrzowie w kuchni 2025 z ZSCKR (zdjęcia) - podhale24.pl
Zakopane
Clouds
10°C
Clouds
11°C
Clouds
12°C
Clouds
13°C
Clouds
12°C
Clouds
10°C
Kartka z kalendarza
30.04.2025, 16:27 | czytano: 240

Mistrzowie w kuchni 2025 z ZSCKR (zdjęcia)

25 kwietnia br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu odbył się finał VIII edycji Konkursu Kulinarnego "Mistrzowie w kuchni". Tematem przewodnim tegorocznych zmagań były przyprawy kuchni azjatyckiej.

arch. szkoły
arch. szkoły
Zadaniem finalistów konkursu było przygotowanie potrawy z tzw. „Black Boxa”, czyli zestawu składników, które zostały dostarczone przez organizatora. Uczniowie musieli wykorzystać w sposób twórczy i oryginalny przyprawy kuchni azjatyckiej. Oprócz jakości wykonania, liczyła się także estetyka, kreatywność i pomysłowość w połączeniu smaków. Wszyscy stanęli na wysokości zadania, prezentując dania o najwyższym poziomie kulinarnym. Wykazali się nie tylko świetnym warsztatem, ale także ogromnym zaangażowaniem i pasją do gotowania.

Gotowe dania konkursowe, sposób ich przyrządzania oraz prezentacji oceniało jury w składzie: Małgorzata Matuszek - ekspert kulinarny, manager sommelier;, Robert Stanek - nauczyciel zawodu, specjalista od kuchni tradycyjnej i nowoczesnej oraz Marcin Gruszka - szef kuchni, który dzieli się swoją pasją i wiedzą z młodymi talentami

Laureaci Konkursu „Mistrzowie w Kuchni 2025”:
I miejsce: Antoni Krauszowski z kl. II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za „Kurczak sojowy podany z makaronem ryżowym i grillowaną cukinią”

II miejsce: Justyna Cisoń z kl. I technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za „ Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym”

III miejsce: Barbara Mroszczak z kl. IV technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za – „Skok w przyszłość i w przeszłość” (niebanalna interpretacja tematu).
Wszystkie potrawy były smaczne, oryginalne i profesjonalnie wykonane. Przyprawy, które uczniowie mieli do dyspozycji, wspaniale komponowały się z innymi składnikami, tworząc prawdziwe kulinarne arcydzieła.

"Serdecznie gratulujemy i dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie. Wnieśliście wiele świeżości do kulinarnego świata naszej szkoły. Cieszymy się, że jesteście częścią tej wspaniałej tradycji. Serdecznie dziękujemy sponsorom konkursu: Dorado, Chefs Culinar, Manager Sommelier Małgorzacie Matuszek, Szefowi Kuchni Marcinowi Gruszce" - piszą organizatorzy konkursu - Robert Stanek i Józef Bąbol.

opr.s/
Reklama
reklama
reklama
reklama
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Co, gdzie, kiedy
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Aplikacja mobilna
Obserwuj nas
kwiecień
30
Środa
Imieniny:Katarzyny, Mariana, Lilii
Kliknij po więcej