W Nowym Targu najbardziej popularną cukiernią jest Piekarnia Żarneckich, znajdująca się w samym sercu miasta, na rynku. Rodzina Żarneckich co roku staje na wysokości zadania, by zaspokoić apetyt mieszkańców na tradycyjne pączki. Praca w ich piekarni rozpoczęła się już wczoraj wieczorem. Około godziny 18 przygotowano pierwsze patelnie i półprodukty, a potem rozpoczęło się intensywne smażenie. W ten wyjątkowy dzień produkcja rośnie nawet 30-40 razy w porównaniu do zwykłego dnia pracy!
Sekret doskonałego pączka
Pączki z piekarni są znane i cenione przez mieszkańców Podhala za ich autentyczny smak. "To prawdziwe pączki - duże, ciężkie, tłuste i niezwykle sycące" - mówi jeden z klientów, wychodzący ze sklepu z całym pudełkiem świeżo upieczonych słodkości. Tajemnica ich wyjątkowego smaku tkwi w tradycyjnej metodzie produkcji. Każdy pączek jest zwijany ręcznie, nadziewany prawdziwą, aromatyczną marmoladą różaną i smażony na smalcu. Do ich przygotowania zużywane są tony mąki, jajek, marmolady, cukru i oczywiście smalcu.
Dziś od wczesnych godzin porannych przed piekarnią ustawiają się kolejki. Klienci, uzbrojeni w cierpliwość, czekają, by kupić wypieki. Piekarnia co roku produkuje na Tłusty Czwartek kilkadziesiąt tysięcy pączków, ale i tak rozchodzą się one w zawrotnym tempie.
Tłusty Czwartek na Podhalu to nie tylko okazja do kosztowania wyśmienitych słodkości, ale także tradycja, która łączy pokolenia. I choć wielu obiecuje sobie, że zjedzą tylko jednego pączka, to dziś chyba nikt nie liczy kalorii. W końcu - kto w Tłusty Czwartek nie zje pączka, temu w życiu nie będzie się wiodło!
oprac. r/
Skontaktuj się z nami
+48 796 024 024
+48 18 52 11 355redakcja@podhale24.pl
m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas