Nie będzie problemu z jagniętami - podhale24.pl
Piątek, 26 kwietnia
Imieniny: Marzeny, Klaudiusza, Marceliny
Rabka Zdrój
Clouds
10°
Wiatr: 5.868 km/h Wilgotność: 56 %
Clouds
11°
Wiatr: 8.352 km/h Wilgotność: 56 %
Clouds
11°
Wiatr: 2.484 km/h Wilgotność: 58 %
Clouds
12°
Wiatr: 2.916 km/h Wilgotność: 59 %
Clouds
10°
Wiatr: 8.532 km/h Wilgotność: 62 %
Clouds
Wiatr: 5.76 km/h Wilgotność: 63 %
Jakość powietrza
10 %
Nowy Targ
14 %
Zakopane
10 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 5 | 10 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 7 | 14 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 5 | 10 %
10.02.2021, 12:16 | czytano: 6502

Nie będzie problemu z jagniętami

Hodowcy owiec na Podhalu przestali już liczyć na zarobek po wielkanocnym skupie jagniąt do Włoch. Po ubiegłorocznym odwołaniu, liczącego 40 lat skupu jagniąt, zaczęli liczyć tylko na polski rynek. Jak mówi Jan Janczy dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu, ostatni rok pokazał, że również w Polsce są chętni naszą jagnięcinę.

Arch. Podhale24.pl
Arch. Podhale24.pl
- Pomimo pandemii ubiegły rok okazał się dla hodowców jednym z najlepszych ostatnich latach - mówi dyrektor Janczy. - Nawet ci z hodowców, którzy narzekali początkowo na odwołanie skupu wielkanocnego i bali się, że nie sprzedadzą jagniąt, ostatecznie okazali się się później zadowoleni. Sprzedali wszystkie jagnięta, w dobrej cenie, nawet tej w wysokiej masie powyżej 20 kg.

Nikt z baców nie narzeka również, jak się okazuje, na sprzedaż owczych wyrobów. - Oscypki, bundz, bryndza szły, jak woda pomimo praktycznie braku turystów - mówi Jan Janczy .- Obecnie ubojnie wręcz proszą o jagnięcinę. Wreszcie otworzyły się na skup żywca, nasze podhalańskie ubojnie, które kiedyś raczej od baraniny się wzbraniały.

Józef Słowik
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
nie bedzie chleba bedzie syr10:57, 11 lutego 2021
Chyba jagnięcina wygrywa z cielęciną. Mam nadzieje że i na wołowinę znajdą się u nas chętni i skończymy wreszcie z tym ... ubojem rytualnym.
Zdrowy09:13, 11 lutego 2021
Do tej pory w restauracjach była tylko australijska lub nowozelandzka. Ktoś nieźle zarabiał na tym przekręcie.

Ja też kupuje bezpośrednio.
Mati08:47, 11 lutego 2021
No w koncu olśnienie! To co najlepsze w Polsce produkujemy to sprzedajemy za granice, a w tych samych pieniądzach na naszych półkach sklepowych zagranicznych marketów dostajemy najniższej jakości produkty.
klio18:07, 10 lutego 2021
Bardzo mądra i rozsądna decyzja.Na całym świecie ,po cielęcinie baranina jest najzdrowszym mięsem i jej cena jest wysoka.Szkoda,że na Podhalu jej nie doceniono,a raczej się wyśmiewano.Kupując u hodowców,mamy gwarancję,że mięso jest zdrowe (bez dodatków chemicznych) i o wiele tańsze jak w sklepie.Dobry pomysł!
kupuj frajerze u hodowcy16:43, 10 lutego 2021
Po co płacić wszystkim pośrednikom . Kupujcie bezpośrednio u hodowcy
ALA13:21, 10 lutego 2021
zielony kupuj u hodowcy, będzie taniej, ja tak robię
zielony12:56, 10 lutego 2021
Pewnie że są chętni tylko że jagnięcina w sklepie 50-80 zł .
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas