Baran po szczawnicku - jeden przepis, trzy nazwy - podhale24.pl
Sobota, 20 kwietnia
Imieniny: Agnieszki, Czesława, Amalii
Jabłonka
Snow
Wiatr: 8.244 km/h Wilgotność: 98 %
Snow
Wiatr: 7.884 km/h Wilgotność: 93 %
Snow
Wiatr: 5.58 km/h Wilgotność: 94 %
Snow
Wiatr: 5.58 km/h Wilgotność: 94 %
Clouds
Wiatr: 11.808 km/h Wilgotność: 84 %
Rain
Wiatr: 10.152 km/h Wilgotność: 96 %
Jakość powietrza
68 %
Nowy Targ
6 %
Zakopane
10 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 34 | 68 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 3 | 6 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 5 | 10 %
01.09.2014, 12:11 | czytano: 2351

Baran po szczawnicku - jeden przepis, trzy nazwy

WYJAŚNIENIE. W artykule pt. „Jaworczański Redyk w ramach Dni Powiatu Nowotarskiego w Jaworkach” mylnie podano, że laureatami półfinału tegorocznego Grand Prix Smaków Małopolski zostali Ewa i Paweł Zachwiejowie ze Szczawnicy za potrawę ,,Baran po Szczawnicku’’. Faktycznie laureatem tej nagrody została Agnieszka Niezgoda, siostra Ewy Zachwiei ze Szczawnicy, także przygotowującą tego barana, zgodnie z recepturą Ich ojca Tadeusza Zachwiei.

Pomyłki się nie zdarzają tylko tym, co nic nie robią, ale za pomyłkę przepraszam, jednocześnie chciałbym naszym Czytelnikom bliżej przybliżyć historię tej potrawy, która była ulubionym smakołykiem śp. księdza Józefa Tischnera, przyjaciela seniora rodu Zachwiejów, twórcy przepisu, który w pełni obecnie realizują troje z czworga rodzeństwa.
Agnieszka Niezgoda, jak się dowiedzieliśmy na potrzeby Małopolskiego Festiwalu Smaku nazwała go ,,Baran po Szczawnicku’’, dzięki czemu była to bardzo dobra promocja naszego Miasta.

Pozostali z rodzeństwa, przygotowując barana według przepisu ich ojca nie używa specjalistycznej, handlowej nazwy, jak robi to obecnie Agnieszka Niezgoda.

Ciekawym byłoby, gdyby któryś ze szczawnickich restauratorów, czy organizatorów imprez plenerowych zrobili Grand Prix Szczawnicy w pieczeniu barana, w wykonaniu trójki rodzeństwa, dzieci seniora rodu Tadeusza Zachwiei.
Który baran smakowałby najlepiej, pozostawiam ocenie smakoszom, którzy uczestniczyli by w takim konkursie.

Jedno jest ważne ,,Baran po Szczawnicku’’ zaistniał w świadomości nie tylko publiczności Małopolskiego Festiwalu Smaku, ale także widzów ogólnopolskiej TVP1, dzięki informacjom w Teleexpressie o potrawie, którą jedna z większych szczawnickich rodzin przygotowuje od ponad trzydziestu lat, ciesząc nią kubki smakowe wielu turystów i gości przyjeżdżających do Małopolski, a w szczególności do Szczawnicy.

Zdjęcia z Małopolskiego Festiwalu Smaku ze stoiskiem Agnieszki Niezgody - https://www.facebook.com/baranposzczawnicku/photos/pb.320094864831067.-2207520000.1409215000./327339877439899/?type=1&theater

Pozostałe zdjęcia i tekst: Henryk Janusz Olkiewicz
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
bryan20:44, 3 września 2014
Felicjan: Miałem okazję skosztować go w Krakowie. Był to baran, po budowie szkieletu i smaku widać. A ludzie to ze złośliwości potrafią różne świństwa robić.
felicjan17:43, 2 września 2014
a na pewno to był baran ??
bo jak go robił senior rodu to różnie ludzie gadali :D
jaza12:25, 2 września 2014
Gratulacje! Smak pieczonego barana do dziś pamiętam!
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas