MFS to coroczny cykl plenerowych kiermaszów kulinarnych organizowanych w sześciu miastach Małopolski: Krakowie, Oświęcimiu, Tarnowie, Nowym Sączu, Nowym Targu i Miechowie. Dla małopolskich producentów żywności to okazja do zaprezentowania i zapromowania swoich najlepszych produktów, zaś dla gości festiwalu - okazja do degustacji i zakupów produktów, które czaszami nie sposób spotkać w sklepach.
W niedzielnym półfinale w Nowym Targu swoje produkty zaprezentowało 26 wystawców z Podhala i innych regionów Małopolski. Najwięcej było serów i wędlin, ale także prezentowano pieczywo, miód, ciasta, lody i zupy.
Grand Prix nowotarskiego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku, przyznawane przez publiczność, zdobyła jagnięcina z Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów "Gazdowie" z Leśnicy, kierowana przez bacę Kazimierza Furczonia. Drugie miejsce zajął Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Batczew" z Klikuszowej za kiełbasę swojską, a trzecie Cukiernia Antoni Krzyściak z Jodłownika za jodłownicki kołacz z serem.
Na Małopolskim Festiwalu Smaku w Nowym Targu gościł marszałek małopolski Marek Nawara. - Nowy Targ dla mnie, to zawsze wyjątkowe miejsce. Nie ze względu na to, że zajmuję w Małopolsce jakąś wyjątkową pozycję, ale dlatego, że tutaj niektóre projekty mają największy oddźwięk - powiedział marszałek. Zaznaczył, że świadczy o tym liczba osób, które oddały swoje głosy w nowotarskim konkursie (ponad 4 tys. osób) oraz pobity niemal dwukrotnie rekord w jednoczesnym lizaniu lodów. - Macie wyniki lepsze niż w Krakowie - dodał. Marszałek podkreślił też w swoim przemówieniu dobrą współpracę z burmistrzem Markiem Fryźlewiczem, dziękując mu za nią i za jego aktywność. - Dziękuję panu marszałkowi, który zawsze na Nowy Targ patrzy życzliwym okiem - zrewanżował się burmistrz Fryźlewicz. - Panie marszałku, takie imprezy powinny się odbywać tylko w Nowym Targu. Tu jest dobre miejsce na ich odbywanie.
Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie się w dniach 28-29 sierpnia na Placu Wolnica w Krakowie. Wezmą w nim udział zwycięzcy wszystkich sześciu półfinałów.
Zwycięzcy pozostałych konkursów:
Kategoria: Smakołyki z legendą
Karolina Żarnecka z Nowego Targu
Produkt: tradycyjne lody nowotarskie
Kategoria: Tradycyjne specjały
Firma Smakosz z Chrzanowa
Produkt: barszcz czerwony krakowski
Kategoria: Ekologiczne przysmaki
Bacówka "Dursztyn" z Ratułowa
Produkt: gotowana sałata na żentycy i swojskim boczku
Kategoria: Jak u mamy
Restauracja Spiżarnia z Nowego Targu
Produkt: gulasz flisacki
Pokaz gotowania na żywo wygrała restauracja "Dwór" z Niedzicy.
r/
Zdjęcia Michał Adamowski i Robert Miśkowiec
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas