Jak mówi jeden z handlujących serami na Krupówkach w Zakopanem, niektórzy bacowie chcą za oscypka już nawet od 45-50 złotych. - Odbudowują swoje budżety po lockdownie, jak mogą - mówi handlarz. - Ja biorę w hurcie za ser do 40 złotych za oscypka - mówi Andrzej Majerski, baca ze Szczawnicy. - Za pojedyncze sztuki cena sięga już ok. 45. Ale każdy baca ma swoją cenę i sprzedaje po swojej.
W Internecie oscypek kosztuje nawet 50-60 zł. Bundz kosztuje ok. 30-32 zł za kilogram. W górę poszły też ceny tzw. gołki.
- Hodowców zadowala też wreszcie cena za kilogram jagnięciny i ogromne zapotrzebowanie na nią - mówi Jan Janczy, dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targ. - Za kilogram żywca trzeba zapłacić 28 złotych, a mięsa praktycznie nie ma ustawicznie.
Na razie bacowie nie myślą nawet schodzić z hal, jak każe tradycja, na św. Michała (29 września). Na pastwiskach pozostaną dopóki pozwoli na to pogoda.
Józef Słowik
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas