XIV Konkurs Potraw Regionalnych w Stasikówce - podhale24.pl
Piątek, 26 kwietnia
Imieniny: Marzeny, Klaudiusza, Marceliny
Czarny Dunajec
Clear
-2°
Wiatr: 4.356 km/h Wilgotność: 93 %
Clear
-2°
Wiatr: 4.068 km/h Wilgotność: 93 %
Clouds
-2°
Wiatr: 4.356 km/h Wilgotność: 93 %
Clear
-1°
Wiatr: 6.444 km/h Wilgotność: 92 %
Clear
-0°
Wiatr: 5.652 km/h Wilgotność: 91 %
Clouds
-2°
Wiatr: 6.84 km/h Wilgotność: 88 %
Jakość powietrza
66 %
Nowy Targ
28 %
Zakopane
24 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 33 | 66 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 14 | 28 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 12 | 24 %
20.10.2014, 14:25 | czytano: 1784

XIV Konkurs Potraw Regionalnych w Stasikówce

Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz czternasty zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych. Współorganizatorami tegorocznej edycji byli również sołtys i rada sołecka sołectwa Stasikówka oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Stasikówce.

Potrawy oceniała Komisja Konkursowa w składzie:

1. Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
2. Andrzej Skupień – Wice-Starosta Powiatu Tatrzańskiego
3. Krzysztof Król – Łęgowski – Dyrektor Tatrzańskiej Agencji
4. Józef Pawlikowski – Bulcyk – Termy Szaflary
5. Agata Janczura – przedstawiciel sponsora firmy PRYMAT
6. Michał Pawlikowski – Bulcyk – prezes OSP Stasikówka
7. Ks. Zbigniew Syczik – proboszcz ze Stasikówki
8. Maria Dawidek – Przewodnicząca Rady Gminy Poronin
9. Maciej Szostak – prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania
10. Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury

W konkursie udział wzięło 6 drużyn: Stasikówka, Poronin, Bustryk, Kościelisko, Suchy Las i Mokrsko. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:

Bustryk – 45 potraw, 5 ciast i 5 nalewek, zupa „sałota”, baranina z sosem czosnkowym i księżycami, kapusta z grzybami, kluski ze spyrkom, herbata z miodem i pokrzywami, wino,

Mokrsko – 8 potraw, 1 ciasto i 5 nalewek, polewka, kaczka po mokrzańsku, patison, karkówka z sosem ogórkowo-paprykowym, ciasto marchewkowe, księżycówka i malinówka,

Poronin – 58 potraw, 11 nalewek i 7 ciast, tarcioki, kluska babcyna, jagnięcina w sosie własnym rydzowym, kapusta wigilijna, przysamk teściowej, nalewka miodowa od Matuski, ciasto z płatków owsianych,

Suchy Las – 19 potraw, 3 ciasta i 8 nalewek, ślumpa z jajkiem, fasola z kapustom, marynowane serduszka, zielone fisze, obczesany biust, biały wulkan z owocami, jeżynówka,

Kościelisko – 24 potrawy, 2 ciasta i 2 nalewki, kociołek, zupa z rydzy, ponczek z grul, iglak, najlepsze nukanie, nalewka truskawkowa,

Stasikówka – 40 potraw, 6 ciast i 16 nalewek, dobre nukanie, grzybkowe kolano z kapustom, golonko z kapustom i grochem, pierogi z liseckami, nalewka z gwoździa, nalewka namiyntno.

Poszczególne nagrody przyznano:

Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą regionalną potrawę – tarcioki Helena Szwajnos z Poronina
Nagroda Starosty Tatrzańskiego za najlepszą tradycyjną potrawę mięsną – sarenka murzańsko Anna Pawlikowska z Stasikówki
Nagroda Dyrektora GOK za najlepszą tradycyjną potrawę z baraniny – jagnięcina Anna Gał z Poronina
Nagroda Dyrektora Tatrzańskiej Agencji za potrawę ziemniaczaną – kociołek po góralsku Ewa Słodyczka z Kościeliska
Nagroda Przewodniczącej Rady Gminy Poronin za potrawę z kapusty – kotlik grzybkowe kolana z kapustom Zofia Majerczyk Stasikówki
Nagroda KASA STEFCZYKA – ciasto marchewkowe Renata Cieślak z Mokrska
Nagroda KASA STEFCZYKA – ślumpa z jajkiem Zenona Zys z Suchego Lasu
Nagroda KASA STEFCZYKA – kaczka po mokrzańsku Elżbieta Wyrembak z Mokrska
Nagroda od Macieja Szostaka - zielone fisze Antonina Nowak z Suchego Lasu
Nagroda od Prezesa OSP Stasikówka za najlepszą nalewkę - winko Halina Strączek z Bustryku
Nagroda od LUX DACH za najlepszą sałatkę – Jadwiga Jabłońska z Kościeliska
Nagroda Sołtysa Sołectwa Stasikówka - dla najmłodszej uczestniczki Katarzyny Rol z Bustryku
Nagroda od Term Szaflary za najlepszą zupę - sałota Anna Jarząbek z Bustryku
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT – słodkość iglak tatrzański
Józefa Obrochta z Kościeliska
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT – największa ilość potraw Poronin
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT – największa ilość nalewek i jarmuż plebański Stasikówka
3 bony od Delikatesy u Tomka i wejściówki na Termy Szaflary – dla sołectwa Stasikówka za gościnność i nukanie
Nagroda specjalna za nalewkę namiyntnom Maria Kalata z Stasikówki
Nagroda specjalna za zupa rydzowa z Kościeliska
Nagroda dla Sołectwa Stasikówka za największą ilość nalewek

Źródło: materiały prasowe
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas