Młoda nowotarżanka wykazała się talentem kulinarnym (zdjęcia) - podhale24.pl
Czwartek, 02 maja
Imieniny: Zygmunta, Atanazego, Anatola
Czarny Dunajec
Clouds
Wiatr: 4.788 km/h Wilgotność: 82 %
Clouds
14°
Wiatr: 3.24 km/h Wilgotność: 82 %
Clouds
Wiatr: 5.58 km/h Wilgotność: 81 %
Clouds
13°
Wiatr: 5.472 km/h Wilgotność: 78 %
Clouds
10°
Wiatr: 8.46 km/h Wilgotność: 78 %
Clouds
Wiatr: 8.244 km/h Wilgotność: 85 %
Jakość powietrza
0 %
Nowy Targ
0 %
Zakopane
0 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 0 | 0 %
03.08.2017, 21:40 | czytano: 7265

Młoda nowotarżanka wykazała się talentem kulinarnym (zdjęcia)

19-letnia Alicja Luberda z Nowego Targu okazała się najlepszym z uczestników programu Szef dla Młodych Talentów. Teraz pod okiem wybitnego szefa kuchni Wojciecha Harapkiewicza może rozwijać swój kulinarny talent.

mat. prasowy
mat. prasowy
Alicja przyznaje, że zamiłowanie do gotowania obudziło się w niej dopiero niedawno, a szkołę gastronomiczną wybrała wręcz przypadkowo. Jednak dzięki stażowi w restauracji Babinicz w Szczawnie-Zdroju – wygranemu w programie Szef dla Młodych Talentów – mogła upewnić się, że gastronomia to nie tylko praca i pasja, ale prawdziwa szkoła życia.

- Niektórzy od razu wiedzą, że gotowanie to ich miłość, ale u mnie tak nie było. Czasami podpatrywałam, co mama robi w kuchni, ale nigdy mnie to szczególnie nie pociągało. Dopiero w szkole zauważyłam, że gotowanie mi się podoba i może być sposobem na życie – wyznaje 19-letnia Alicja Luberda.

Kiedy Alicja wzięła udział w Mikserze Kulinarnym – bezpłatnym spotkaniu dla uczniów szkół gastronomicznych, zorganizowanym przez MAKRO Polska w ramach programu Szef dla Młodych Talentów – nie przypuszczała, że zdobędzie główną nagrodę: - Kiedy wypełniałam test sprawdzający wiedzę po Mikserze, byłam pewna, że nie mam szans, kompletnie nie liczyłam na to, że może mi się udać. Dlatego kiedy dostałam telefon i usłyszałam, że to właśnie ja zdobyłam staż w restauracji Babinicz, byłam bardzo zaskoczona. Dopiero po chwili to do mnie dotarło, zaczęłam się cieszyć i od razu pochwaliłam się całej rodzinie - przyznaje.

Zapytana o swoje popisowe danie, Alicja wymienia lasagne ze szpinakiem i sosem z pomidorów, a na deser – brownie z przełamującym słodkość sosem z malin.

Inspiracje do gotowania czerpie z programów kulinarnych i książek kucharskich, ale często sięga też po przepisy mamy, która wprowadziła ją w świat gotowania. 19-latka zdradza, że kieruje się zasadą, by uczyć się od każdego – nawet najmniejszych rzeczy. Od Jamiego Oliviera czerpie zainteresowanie żywnością ekologiczną, a Nigella Lawson imponuje jej tym, że potrafiła się wybić w świecie, gdzie najpopularniejszymi kucharzami są mężczyźni. Najbardziej Alicji zależy na tym, by uczyć się od prawdziwych szefów kuchni i ludzi, którzy mają realne doświadczenie w prowadzeniu restauracji. Dlatego staż u Wojciecha Harapkiewicza był dla niej okazją do rozwoju.

- Staż w Babiniczu pokazał mi, że praca w restauracji to praca w grupie. Tutaj nikt nie jest odpowiedzialny tylko za swoje danie, potrawę wspólnie tworzy zespół współpracujący niczym jeden organizm – opisuje Alicja. I dodaje: Mimo że jestem dopiero uczennicą, traktowano mnie jak prawdziwego członka zespołu – tak, jakbym pracowała tu już od kilku miesięcy. Mimo że czasami popełniałam błędy czy pytałam o tę samą rzecz kilka razy, wszyscy cierpliwie tłumaczyli i przekazywali mi swoją wiedzę.

Alicja opowiada, że podczas stażu w Babiniczu nauczyła się różnych kulinarnych technik, w tym precyzyjnego układania gotowej już potrawy na talerzu tak, by była piękna i „jadło się ją oczami”. Poznała także nowe smaki i połączenia – takie jak kozi ser i gruszka – oraz spróbowała różnych ryb, których wcześniej nie miała okazji skosztować. . - Nauczyłam się też jak ważny jest dystans i konsekwencja. Jeśli coś się nam nie udaje, nie wolno się załamywać – trzeba to zostawić za sobą, wyciągnąć wnioski, poprawić się i działać dalej, najlepiej, jak tylko się da. Pan Wojtek jest tego doskonałym przykładem. Potrafi zachować zimną krew i pogodę ducha w każdej sytuacji, nawet najbardziej stresującej. Dodatkowo stworzył fantastyczny zespół, w którym każdy wie, co ma robić, by dania były doskonałe, a goście restauracji zadowoleni. Właśnie takim szefem kuchni chciałabym kiedyś być.

mat. prasowy, opr.s/
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
K.09:48, 4 sierpnia 2017
Brawo, Alicja :-) Rozwijaj pasję, realizuj się, powodzenia!
bke09:14, 4 sierpnia 2017
Super. To tylko pokazuje, że można rozwijać swój talent kulinarny bez robienia z siebie głupka w TV. Gratulacje dla dziewczyny!
KOłacz09:02, 4 sierpnia 2017
Brawo!!! I uciekaj dziewczyna stąd, bo nowy targ zaraz Cie zgnoi!!!
rodzic kumpeli23:55, 3 sierpnia 2017
Bravo Ala
Dumna22:26, 3 sierpnia 2017
Brawo Alicja! ?
Okkk22:23, 3 sierpnia 2017
Gratuluję , zdolna dziewczyna. Rodzice pewnie pekaja z dumy
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas