Młodzi kucharze z Zakopanego docenieni - podhale24.pl
Sobota, 18 maja
Imieniny: Eryka, Aleksandry, Feliksa
Szczawnica
Clouds
Wiatr: 1.98 km/h Wilgotność: 93 %
Clouds
10°
Wiatr: 3.708 km/h Wilgotność: 79 %
Clouds
10°
Wiatr: 2.268 km/h Wilgotność: 93 %
Clouds
10°
Wiatr: 3.924 km/h Wilgotność: 92 %
Clouds
10°
Wiatr: 6.804 km/h Wilgotność: 97 %
Clouds
Wiatr: 5.94 km/h Wilgotność: 94 %
Jakość powietrza
28 %
Nowy Targ
36 %
Zakopane
42 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 14 | 28 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 18 | 36 %
Rabka-Zdrój
Dobra
PM 10: 21 | 42 %
18.12.2017, 21:28 | czytano: 2091

Młodzi kucharze z Zakopanego docenieni

Katarzyna Szczepaniak-Krupowska i Szymon Molek z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem pod okiem nauczycielki Magdaleny Kulig zajęli drugie miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Gotuj lokalnie”.

Ich autorski przepis, którym zdobyli uznanie, to "Zielony wiyrsycek, a w nim łscypek oraz góralsko dżazga na krwawej brusznicy".

W kulinarnych zmaganiach udział wzięło 10 ekip, które zostały wybrane przez jury spośród zgłoszeń nadesłanych przez uczestników tegorocznej edycji warsztatów kulinarnych „Gotuj lokalnie”. Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania głównego na bazie kurczaka zagrodowego, dyni oraz min. dwóch wybranych produktów regionalnych, a także przystawki z wykorzystaniem podrobów i jaj z wolnego chowu.

Jury konkursu, w składzie: szefowie kuchni – Marcin Budynek, Robert Sowa, Ginacarlo Russo oraz Elżbieta Szuba z firmy Drosed, spośród przygotowanych dań wybrało autorów trzech najlepszych receptur. Podczas oceny jury kierowało się m.in. zastosowaniem produktów regionalnych i lokalnych (oznaczonych znakami PNŻ lub GTS, ChNP, ChOG), odpowiednim doborem i połączeniem zastosowanych produktów, aranżacją dania na talerzu, zastosowaniem odpowiednich technik kulinarnych oraz kreatywnością i pomysłowością młodych kucharzy. Na wykonanie zadnia konkursowego uczestnicy mieli 1,5 godziny.

Organizatorem konkursu, który jest zwieńczeniem kolejnej edycji warsztatów kulinarnych realizowanych w szkołach gastronomicznych, jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Źródło: materiały prasowe, oprac. r/
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas