Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych "Smaki Podhala na Ścieżce Turystyki Kulinarnej" - podhale24.pl
Piątek, 26 kwietnia
Imieniny: Marzeny, Klaudiusza, Marceliny
Szczawnica
Clouds
11°
Wiatr: 7.02 km/h Wilgotność: 46 %
Clouds
11°
Wiatr: 10.944 km/h Wilgotność: 45 %
Clouds
12°
Wiatr: 3.852 km/h Wilgotność: 43 %
Clouds
13°
Wiatr: 5.22 km/h Wilgotność: 39 %
Clouds
12°
Wiatr: 5.328 km/h Wilgotność: 42 %
Clouds
Wiatr: 5.04 km/h Wilgotność: 53 %
Jakość powietrza
56 %
Nowy Targ
22 %
Zakopane
24 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 28 | 56 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 11 | 22 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 12 | 24 %
13.10.2012, 12:47 | czytano: 1106

Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych "Smaki Podhala na Ścieżce Turystyki Kulinarnej"

NOWY TARG. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego zaprasza na podsumowanie Warsztatów Kulinarnych "Smaki Podhala na Ścieżce Turystyki Kulinarnej". Spotkanie odbędzie się we wtorek 16 października o godz. 14.30 /sala 1,5/.

zdj. Michał Adamowski
zdj. Michał Adamowski
Regulamin Warsztatów Kulinarnych ”Smaki Podhala na Ścieżce Turystyki Kulinarnej”
Organizatorami warsztatów są: Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Krakowie i Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im A. Suskiego w Nowym Targu.
ARR zabezpiecza firmę prowadzącą praktyczną część warsztatów, produkty żywnościowe oraz jest fundatorem nagród.
Zespół Szkół zabezpiecza pracownię, przygotowuje uczniów do teoretycznej części „warsztatów”

Celem warsztatów jest: zainteresowanie uczniów doskonaleniem umiejętności, rozbudzenie inicjatywy oraz pomysłowości, poznanie i promowanie kulinarnych tradycji regionu, poznanie procesu przygotowania potraw, rozpowszechnianie wiedzy na temat systemów jakości żywności, upowszechnienie tradycyjnych metod upraw oraz poszanowania środowiska.

W warsztatach mogą brać udział uczniowie technikum i zasadniczej szkoły Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego o specjalności gastronomicznej. Osoby biorące udział w warsztatach zgłaszają się dobrowolnie. W skład zespołu wchodzą 3 osoby. Każda z osób przygotowuje prezentację na temat potrawy charakterystycznej dla regionu Podhala.

Zespoły przygotowują potrawy z przygotowanych surowców zabezpieczonych przez organizatora warsztatów.

ZASADY PRZEPROWADZANIA KONKURSU
Warsztaty odbędą się 16 października 2012 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im Augustyna. Suskiego w Nowym Targu. Organizatorzy zapewniają surowce, produkty z których uczestnicy będą wykonywać potrawy.

Organizator zapewni miejsce do wykonywania zadania teoretycznego i praktycznego (Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im Augustyna. Suskiego w Nowym Targu). Czas na zadanie teoretyczne (prezentację) każdy z uczestników ma do 20 min. Czas zadania praktycznego dla każdego zespołu to 3 godziny (zegarowe). Dopuszcza się wcześniejsze ukończenie pracy niż przewiduje regulamin, jednak ten fakt nie będzie podlegał ocenie.

W dniu warsztatów uczestnicy zgłaszają się z aktualną książeczką zdrowia i odzieżą ochronną.

Receptury w wersji papierowej każdy uczestnik zobowiązany jest dostarczyć do dnia 10.10.2012r do: Pani prof. Haliny Galas.

Nad przebiegiem warsztatów będą czuwać Komisja powołana przez, Dyrektora Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im Augustyna. Suskiego w Nowym Targu. W skład komisji wchodzą: przedstawiciel ARR, przedstawiciel wykonawcy firmy COOK, nauczyciele z ZSCKR w Nowym Targu. Zadaniem Komisji jest czuwanie nad prawidłowym przebiegiem warsztatów, ocena wykonanych i zaprezentowanych zadań.

Wyłonienie zwycięzców i ustalenie kolejności miejsc dla zespołów nastąpi po zsumowaniu punktów z części teoretycznej i praktycznej całego zespołu. Warunkiem jest wykonanie zadań przez wszystkich członków zespołu

Zwycięży praca, która uzyska największą liczbę punktów w ocenie Komisji. Wyniki zostaną ogłoszone przez Komisję w dniu warsztatów ok godz.15:00. Decyzje Komisji są ostateczne i nie podlegają procedurze odwoławczej.

Nagrody funduje organizator. Nagrody są przydzielane za pierwsze, drugie ,trzecie, miejsce. Organizator przewiduje nagrody pocieszenia dla pozostałych uczestników warsztatów kulinarnych.

Po ogłoszeniu wyników prace zespołów zostaną zaprezentowane na stole bankietowym. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo zmian postanowień niniejszego regulaminu w każdym czasie bez podania przyczyny. We wszystkich sprawach spornych decyduje Komisja. Zgłaszając uczestnictwo w warsztatach uczestnik akceptuje regulamin.

Uczestnicy udostępniają receptury Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im Augustyna. Suskiego w Nowym Targu do celów dydaktycznych.

Punktacja
Ocenie podlega:
W części teoretycznej ocenie podlegają
1.Sposób pozyskania receptury i jej udokumentowanie 1-3pkt
2.Forma prezentacji 1-3pkt
3.Atrakcyjność potrawy 1-2pkt
4.Prezentacja gotowej potrawy 2pkt
W części praktycznej ocenie podlegają

1.Wymagany ubiór 0- 1pkt
2.Organizacja pracy i współpraca w grupie 1-2pkt
3.Czystośc stanowiska pracy 0-1pkt
4.Poprawność procesów technologicznych 0-3pkt
5.Sposób podania i prezentacja potraw 0-3pkt

Maksymalnie 20pkt

opr.s/
Reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas