W XII edycji organizatorzy chcieli zachęcić młodzież do sporządzania zakąsek z mięsa indyka, który choć zawitał do Polski już w XVI wieku, to tak naprawdę rozpowszechniony i doceniony przez konsumentów został o wiele później.
Zadania konkursowe podzielone było na dwie części: przygotowanie zakąski z indyka oraz narycie do stołu i sporządzenie napoju bezalkoholowego. W tegorocznej edycji, tego prestiżowego konkursu Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu reprezentowali: Jakub Gogola uczeń klasy III zasadniczej szkoły zawodowej – w konkurencji kucharz oraz Karolina Pałac uczennica klasy IV technikum żywienia i usług gastronomicznych – w konkurencji kelner/barman. Uczniów do konkursu przygotowali panowie: Józef Bąbol oraz Łukasz Fudala.
Pomimo doskonałego przygotowania oraz niemal bezbłędnego wykonania zadań konkursowych nasi uczniowie w tym roku uplasowali się poza podium. Sami jednak przyznali, że udział w konkursie jest dla nich wielkim wyróżnieniem i zachęcił ich do doskonalenia swoich umiejętności w zakresie kuchni polskiej. Są gotowi do podejmowania wyzwań, jakim kucharz musi sprostać we współczesnej gastronomii.
Poziom konkursu, wg oceny samych organizatorów, z roku na rok jest coraz wyższy, a uczestnicy bardziej przypominają już profesjonalistów aniżeli uczniów szkół gastronomicznych.
Szczególnie cieszy fakt, iż umiejętności kulinarne naszego ucznia Jakuba bardzo przypadły do gustu jury i w efekcie otrzymał on propozycję odbycia stażu w restauracji Wierzynek w Krakowie.
Już dzisiaj z wielką niecierpliwością czekamy na kolejne edycje tego konkursu.
źródło: ZSCKR Nowy Targ
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas