ZSCKR Nowy Targ - Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty….” - podhale24.pl
Piątek, 26 kwietnia
Imieniny: Marzeny, Klaudiusza, Marceliny
Zakopane
Clouds
11°
Wiatr: 10.08 km/h Wilgotność: 47 %
Clouds
11°
Wiatr: 13.644 km/h Wilgotność: 47 %
Clouds
12°
Wiatr: 4.536 km/h Wilgotność: 43 %
Clouds
13°
Wiatr: 7.956 km/h Wilgotność: 39 %
Clouds
11°
Wiatr: 6.264 km/h Wilgotność: 43 %
Clouds
Wiatr: 6.048 km/h Wilgotność: 55 %
Jakość powietrza
56 %
Nowy Targ
22 %
Zakopane
24 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 28 | 56 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 11 | 22 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 12 | 24 %
24.11.2015, 21:37 | czytano: 827

ZSCKR Nowy Targ - Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty….”

W Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie odbyła się już XII edycja konkursu ”Stół pięknie nakryty – zakąska z indyka na jesiennym stole”.

arch. szkoły
arch. szkoły
W XII edycji organizatorzy chcieli zachęcić młodzież do sporządzania zakąsek z mięsa indyka, który choć zawitał do Polski już w XVI wieku, to tak naprawdę rozpowszechniony i doceniony przez konsumentów został o wiele później.
Zadania konkursowe podzielone było na dwie części: przygotowanie zakąski z indyka oraz narycie do stołu i sporządzenie napoju bezalkoholowego. W tegorocznej edycji, tego prestiżowego konkursu Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu reprezentowali: Jakub Gogola uczeń klasy III zasadniczej szkoły zawodowej – w konkurencji kucharz oraz Karolina Pałac uczennica klasy IV technikum żywienia i usług gastronomicznych – w konkurencji kelner/barman. Uczniów do konkursu przygotowali panowie: Józef Bąbol oraz Łukasz Fudala.

Pomimo doskonałego przygotowania oraz niemal bezbłędnego wykonania zadań konkursowych nasi uczniowie w tym roku uplasowali się poza podium. Sami jednak przyznali, że udział w konkursie jest dla nich wielkim wyróżnieniem i zachęcił ich do doskonalenia swoich umiejętności w zakresie kuchni polskiej. Są gotowi do podejmowania wyzwań, jakim kucharz musi sprostać we współczesnej gastronomii.

Poziom konkursu, wg oceny samych organizatorów, z roku na rok jest coraz wyższy, a uczestnicy bardziej przypominają już profesjonalistów aniżeli uczniów szkół gastronomicznych.

Szczególnie cieszy fakt, iż umiejętności kulinarne naszego ucznia Jakuba bardzo przypadły do gustu jury i w efekcie otrzymał on propozycję odbycia stażu w restauracji Wierzynek w Krakowie.
Już dzisiaj z wielką niecierpliwością czekamy na kolejne edycje tego konkursu.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas