Och te „pampuski”... - podhale24.pl
Sobota, 4 maja
Imieniny: Floriana, Moniki, Grzegorza
Szczawnica
Clouds
11°
Wiatr: 1.512 km/h Wilgotność: 83 %
Clouds
11°
Wiatr: 3.024 km/h Wilgotność: 64 %
Clouds
11°
Wiatr: 1.116 km/h Wilgotność: 85 %
Clouds
12°
Wiatr: 1.44 km/h Wilgotność: 87 %
Clouds
11°
Wiatr: 3.6 km/h Wilgotność: 82 %
Clouds
Wiatr: 3.78 km/h Wilgotność: 76 %
Jakość powietrza
70 %
Nowy Targ
96 %
Zakopane
44 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 35 | 70 %
Zakopane
Dobra
PM 10: 48 | 96 %
Rabka-Zdrój
Dobra
PM 10: 22 | 44 %
24.04.2016, 13:30 | czytano: 1946

Och te „pampuski”...

Kwiecień to czas podsumowania projektu realizowanego przez siedmioosobową grupę uczniów II klasy Zespołu Szkół we Frydmanie. „Tradycyjne potrawy Frydmana” okazały się tematem motywującym uczniów do badania przeszłości kulinarnej mieszkańców wsi, a wytworem konsultacji i jednoczesnych obserwacji starszych mieszkańców Frydmana podczas przyrządzania potraw stała się książka zawierająca przepisy kulinarne.

arch. szkoły
arch. szkoły
Innowacyjnym przedsięwzięciem niewielkiej grupy uczniów Zespołu Szkół we Frydmanie okazało się przygotowanie kulinarnej broszury zawierającej tradycyjne przepisy mieszkańców Frydmana.

Na podstawie wnikliwych rozmów z najstarszymi mieszkańcami wsi, a także wiedzy wyniesionej z domu rodzinnego, grupa uczniów w składzie: Lena Brzyżek, Anna Iglar, Patrycja Pietraszek, Anna Brynczka, Sara Dudas, Laura Miechura i Bartłomiej Kutarnia pod opieką nauczyciela języka polskiego Marii Magdaleny Kulikowskiej przez okres kilku miesięcy pracowała nad kształtem i obudową regionalnej książki kucharskiej.

Wbrew pozorom nie była to łatwa praca, ponieważ polegała na badaniu przeszłości poprzez wnikliwe obserwacje. Młodzież, zaciekawiona tematyką, a zarazem poznawczym charakterem pracy, podjęła trud realizacji, który zaowocował ciekawymi wytworami. Dodatkowo frydmańska młodzież w ramach Konkursu wiedzy o Frydmanie i okolicy przygotowała poczęstunek złożony z niektórych tradycyjnych potraw Frydmana. Ta część projektu wymagała od uczniów najwięcej pracy. Na stole znalazły się takie dania jak: „macianka”, „kwaśnica na wędzonym żeberku”, „chrzon”, „moskole”, „gałuski”, czy „pampuski”.

Wszyscy, którzy mieli okazję spróbować specjałów kuchni frydmańskiej, byli zachwyceni, młodzież zaś czuła satysfakcję z dobrze wykonanego projektu.

źródło: szkoła
Reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas