„Bitwa na drobiowe smaki” z udziałem ZSCKR (zdjęcia) - podhale24.pl
Piątek, 26 kwietnia
Imieniny: Marzeny, Klaudiusza, Marceliny
Szczawnica
Clear
Wiatr: 3.132 km/h Wilgotność: 84 %
Clear
Wiatr: 3.132 km/h Wilgotność: 82 %
Clouds
Wiatr: 3.276 km/h Wilgotność: 85 %
Clear
Wiatr: 5.112 km/h Wilgotność: 83 %
Clear
Wiatr: 4.464 km/h Wilgotność: 86 %
Clear
Wiatr: 5.472 km/h Wilgotność: 83 %
Jakość powietrza
70 %
Nowy Targ
22 %
Zakopane
14 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 35 | 70 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 11 | 22 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 7 | 14 %
01.03.2020, 16:18 | czytano: 2374

„Bitwa na drobiowe smaki” z udziałem ZSCKR (zdjęcia)

Uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu udali się do Katowic, aby tam zaprezentować swoje umiejętności na Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym pt.: „Bitwa na drobiowe smaki”.

arch. szkoły
arch. szkoły
Główne cele konkursu to: promocja mięsa drobiowego; obalenie mitów na temat szkodliwości mięsa drobiowego (obecność antybiotyków, hormonów GMO); zachęcenie uczniów szkół o profilu gastronomicznym do wykorzystywania mięsa drobiowego w codziennej diecie; rozwijanie umiejętności kulinarnych oraz kreatywności uczniów szkół gastronomicznych.

ZSCKR Nowy Targ w Katowicach reprezentowali uczniowie z kl. II Branżowej Szkoły I Stopnia kształcącej w zawodzie kucharz: Piotr Fudala i Dawid Pędzimąż oraz Adela Kaczmarczyk i Justyna Chowaniec.

Tematem przewodnim konkursu był oczywiście kurczak. Zadaniem uczestników było przygotowanie wymyślonej przez siebie zakąski oraz dania głównego na 4 porcje. Trudnością w konkursie było ograniczenie źródła ciepła do 3 pól.

Dania przygotowane przez Piotra i Dawida:
1. Przystawka: roladka z piersi kurczaka ze szpinakiem i serem feta, owinięta boczkiem, podana z sosem pomidorowym i jajem przepiórczym.
2. Danie główne: faszerowany filet z kurczaka sous vide, puree z batata w towarzystwie marchwi karmelizowanej w miodzie.

Adela i Justyna przygotowały:
1. Przystawka: roladka faszerowana warzywami, owinięta szynką parmeńską, podana z musem z marchwi i pomidora na bazie serwatki oraz z sosem czekoladowym.
2. Danie główne: udko z kurczaka w marynacie z kawy, podane na musie szpinakowym oraz pierś kurczaka podana na sosie z marynaty kawowej z pierożkami z serc kurzych.

Przygotowane profesjonalne dania dały obydwu naszym grupom przepustkę do kolejnego dnia zmagań tj. 27.02.20 r.
W drugim dniu konkursu sześć najlepszych ekip zmierzyło się z przygotowaniem dania z czterech określonych regulaminem składników tj. skrzydełek lub mięsa drobiowego, orzechów ziemnych, dzikiego brokuła i skorzonery.
Nasze drużyny w Katowicach wykazały się dużą fachowością i wyczuciem smaku. Niewiele zabrakło, aby otrzymali bilet do wielkiego finału.

Jedno jest pewne, z Katowic nasi przedstawiciele wrócili pełni wrażeń i kulinarnych inspiracji. Więcej informacji o konkursie „Bitwa na drobiowe smaki” na: http://bitwanadrobiowesmaki.pl oraz www.facebook.com/bitwanadrobiowesmaki

Józef Bąbol- opiekun drużyn, zdj. arch. szkoły
Reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas