Główne cele konkursu to: promocja mięsa drobiowego; obalenie mitów na temat szkodliwości mięsa drobiowego (obecność antybiotyków, hormonów GMO); zachęcenie uczniów szkół o profilu gastronomicznym do wykorzystywania mięsa drobiowego w codziennej diecie; rozwijanie umiejętności kulinarnych oraz kreatywności uczniów szkół gastronomicznych.
ZSCKR Nowy Targ w Katowicach reprezentowali uczniowie z kl. II Branżowej Szkoły I Stopnia kształcącej w zawodzie kucharz: Piotr Fudala i Dawid Pędzimąż oraz Adela Kaczmarczyk i Justyna Chowaniec.
Tematem przewodnim konkursu był oczywiście kurczak. Zadaniem uczestników było przygotowanie wymyślonej przez siebie zakąski oraz dania głównego na 4 porcje. Trudnością w konkursie było ograniczenie źródła ciepła do 3 pól.
Dania przygotowane przez Piotra i Dawida:
1. Przystawka: roladka z piersi kurczaka ze szpinakiem i serem feta, owinięta boczkiem, podana z sosem pomidorowym i jajem przepiórczym.
2. Danie główne: faszerowany filet z kurczaka sous vide, puree z batata w towarzystwie marchwi karmelizowanej w miodzie.
Adela i Justyna przygotowały:
1. Przystawka: roladka faszerowana warzywami, owinięta szynką parmeńską, podana z musem z marchwi i pomidora na bazie serwatki oraz z sosem czekoladowym.
2. Danie główne: udko z kurczaka w marynacie z kawy, podane na musie szpinakowym oraz pierś kurczaka podana na sosie z marynaty kawowej z pierożkami z serc kurzych.
Przygotowane profesjonalne dania dały obydwu naszym grupom przepustkę do kolejnego dnia zmagań tj. 27.02.20 r.
W drugim dniu konkursu sześć najlepszych ekip zmierzyło się z przygotowaniem dania z czterech określonych regulaminem składników tj. skrzydełek lub mięsa drobiowego, orzechów ziemnych, dzikiego brokuła i skorzonery.
Nasze drużyny w Katowicach wykazały się dużą fachowością i wyczuciem smaku. Niewiele zabrakło, aby otrzymali bilet do wielkiego finału.
Jedno jest pewne, z Katowic nasi przedstawiciele wrócili pełni wrażeń i kulinarnych inspiracji. Więcej informacji o konkursie „Bitwa na drobiowe smaki” na: http://bitwanadrobiowesmaki.pl oraz www.facebook.com/bitwanadrobiowesmaki
Józef Bąbol- opiekun drużyn, zdj. arch. szkoły
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas