„W tłusty czwartek przez dzień cały – słodkim królem pączek mały” (zdjęcia) - podhale24.pl
Piątek, 26 kwietnia
Imieniny: Marzeny, Klaudiusza, Marceliny
Szczawnica
Clouds
Wiatr: 5.364 km/h Wilgotność: 91 %
Clear
Wiatr: 5.688 km/h Wilgotność: 91 %
Clouds
Wiatr: 4.248 km/h Wilgotność: 85 %
Clouds
Wiatr: 5.868 km/h Wilgotność: 86 %
Clouds
Wiatr: 9 km/h Wilgotność: 88 %
Clouds
Wiatr: 9.612 km/h Wilgotność: 91 %
Jakość powietrza
48 %
Nowy Targ
56 %
Zakopane
78 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 24 | 48 %
Zakopane
Dobra
PM 10: 28 | 56 %
Rabka-Zdrój
Dobra
PM 10: 39 | 78 %
12.02.2021, 12:19 | czytano: 1815

„W tłusty czwartek przez dzień cały – słodkim królem pączek mały” (zdjęcia)

Pomimo różnych trudności i obostrzeń w Zespole Szkół centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu tradycji stało się zadość.

arch. szkoły
arch. szkoły
W czwartek od świtu w szkole królowały zapachy świadczące o tym, że w pracowni cukierniczej „wrze robota”. Kiedy na korytarzu pojawili się pierwsi uczniowie oraz nauczyciele, wyszło na jaw, że pączusie serowe, faworki, oponki i churriosy i tradycyjne polskie pączki są już prawie gotowe. Uczniowie klas gastronomicznych tj. kl. I technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności i kl. III technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na bieżąco smażyli i pięknie dekorowali każdego pączka z osobna, wykazując się przy tym niepowtarzalną kreatywnością i umiejętnościami. Co prawda w tym roku większość słodkości serwowanych było „na wynos”, ale i tak można było wybrać pączki z różnymi nadzieniami: konfitura z róży z nutą limonki, marmolada owocowa, konfitura wiśniowa, karmel, budyń, czekolada oraz dla bardziej wymagających - słony karmel i konfitura z imbiru i papryki.

W szkolnym barku królowały zaś napoje - czekolada do picia z bitą śmietaną i bezikami, fontanna czekoladowa do chruścików i churrosów oraz kawa we wszystkich możliwych „fantazjach”. Bar obsługiwały uczennice Beata i Marysia z klasy IV technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, które wykazały się pełnym profesjonalizmem z zakresu sztuki baristycznej.

Wszystkie słodkości serwowane tego dnia były również okazją do świętowania zbliżających się WALENTYNEK.
Za całe zamieszanie winne są Panie Teresa Wrocławiak, Elżbieta Gil i Dorota Kościelniak.

źródło: szkoła
Reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas