W czwartek od świtu w szkole królowały zapachy świadczące o tym, że w pracowni cukierniczej „wrze robota”. Kiedy na korytarzu pojawili się pierwsi uczniowie oraz nauczyciele, wyszło na jaw, że pączusie serowe, faworki, oponki i churriosy i tradycyjne polskie pączki są już prawie gotowe. Uczniowie klas gastronomicznych tj. kl. I technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności i kl. III technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na bieżąco smażyli i pięknie dekorowali każdego pączka z osobna, wykazując się przy tym niepowtarzalną kreatywnością i umiejętnościami. Co prawda w tym roku większość słodkości serwowanych było „na wynos”, ale i tak można było wybrać pączki z różnymi nadzieniami: konfitura z róży z nutą limonki, marmolada owocowa, konfitura wiśniowa, karmel, budyń, czekolada oraz dla bardziej wymagających - słony karmel i konfitura z imbiru i papryki.
W szkolnym barku królowały zaś napoje - czekolada do picia z bitą śmietaną i bezikami, fontanna czekoladowa do chruścików i churrosów oraz kawa we wszystkich możliwych „fantazjach”. Bar obsługiwały uczennice Beata i Marysia z klasy IV technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, które wykazały się pełnym profesjonalizmem z zakresu sztuki baristycznej.
Wszystkie słodkości serwowane tego dnia były również okazją do świętowania zbliżających się WALENTYNEK.
Za całe zamieszanie winne są Panie Teresa Wrocławiak, Elżbieta Gil i Dorota Kościelniak.
źródło: szkoła
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas