Profesjonalne Praktyki Zawodowe - podsumowanie projektu - podhale24.pl
Poniedziałek, 29 kwietnia
Imieniny: Piotra, Rity, Angeliny
Jabłonka
Clouds
17°
Wiatr: 5.148 km/h Wilgotność: 50 %
Clouds
18°
Wiatr: 7.596 km/h Wilgotność: 70 %
Clouds
18°
Wiatr: 1.764 km/h Wilgotność: 47 %
Clouds
19°
Wiatr: 3.168 km/h Wilgotność: 43 %
Clouds
20°
Wiatr: 10.728 km/h Wilgotność: 51 %
Clouds
19°
Wiatr: 5.076 km/h Wilgotność: 54 %
Jakość powietrza
100 %
Nowy Targ
64 %
Zakopane
62 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 50 | 100 %
Zakopane
Dobra
PM 10: 32 | 64 %
Rabka-Zdrój
Dobra
PM 10: 31 | 62 %
10.12.2022, 16:55 | czytano: 888

Profesjonalne Praktyki Zawodowe - podsumowanie projektu

W Zespole Szkół Hotelarsko Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego w Zakopanem już po raz czwarty opracowano projekt zagranicznych praktyk zawodowych.

W lipcu 2020 roku został on zatwierdzony do realizacji, co dało uczniom możliwość kształcenia za granicą po raz siódmy i ósmy. Warto dodać, że Projekt ten współfinansowany jest w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+.

Celem projektu było nie tylko nabycie umiejętności pracy w wielonarodowym zespole, zapoznanie się ze sposobem funkcjonowania przedsiębiorstw za granicą, ale też podniesienie poziomu umiejętności w zakresie języka obcego (angielskiego, greckiego, hiszpańskiego), a w szczególności języka obcego zawodowego. Istotne również było zwiększenie motywacji do dalszej nauki, rozszerzenie horyzontów uczestników poprzez zapoznanie się z kulturą i historią krajów goszczących, podwyższenie aspiracji zawodowych i osobistych czy nawiązanie międzynarodowych kontaktów i wymiana doświadczeń z pełną tolerancją i szacunkiem dla innych narodowości.


O realizacji projektu i wrażeniach z praktyk mieliśmy okazję usłyszeć 29 listopada 2022 r. w auli ZSHT podczas konferencji podsumowującej projekt „Profesjonalne praktyki zawodowe”. W spotkaniu wzięli udział: Dyrekcja ZSHT, przedstawiciele Starostwa Powiatowego - wicestarosta pan Władysław Filar, Pani Naczelnik Wydziału Finansowego Katarzyna Cudzich pani Anna Król-Józaga, dyrektor Centrum Usług Wspólnych Starostwa Powiatowego pani Anna Rogozińska, Pani Ewa Styrczula, która rozlicza projekty, lokalni przedsiębiorcy (Spółka Polskie Tatry, Hotel Radison, Hotel Stamary) oraz oczywiście uczniowie – uczestnicy projektu, ich rodzice i nauczyciele.

Podsumowując projekt, pani Magdalena Kamińska - koordynator projektu, zapoznała obecnych na spotkaniu z głównymi jego założeniami i omówiła poszczególne etapy jego realizacji (m. in. postępowanie rekrutacyjne, przygotowanie językowe, kulturowe i psychologiczno – pedagogiczne, spotkania z uczestnikami projektu i ich rodzicami oraz organizacja wyjazdów młodzieży do Grecji i Hiszpanii). Następnie pani Justyna Trzebuniak przedstawiła podstawowe informacje o Programie Erasmus+ oraz o organizacjach partnerskich, z którymi współpracujemy w ramach realizacji projektów.

Wystąpił również p. Tomasz Matyja – wicedyrektor Zespołu Szkół, który podkreślał w swoim przemówieniu, że zdobyte podczas stażu umiejętności i wiedza fachowa są bardzo dobrze postrzegane przez lokalnych pracodawców.

Następnie młodzi praktykanci mieli okazję przedstawić swoje doświadczenia w pracy w różnych firmach, a także atrakcje, jakie wypełniały ich wolny czas. W wersji poważnej pokazali i omówili slajdy z egzotycznych, greckch Salonik oraz pięknej, hiszpańskiej Malagi. Zaprezentowano też humorystyczne scenki z drogi na lotnisko, odprawy bagażu oraz pokładu samolotu, co stanowiło reminscecncje z ich osobistych przeżyć. Radość, z jaką opowiadali, dojrzałe spostrzeżenia na temat różnic językowych, kulturowych i mentalnych – to wszystko świadczy o zdobyciu bezcennej wiedzy i niezaprzeczalnych korzyściach z udziału w projekcie.
Tę – artystyczną część imprezy przygotowały wraz z uczniami panie Ewa Kowalczyk i Halina Styrczula.

Na zakończenie pani Magdalena Kamińska – koordynator projektu - wręczyła uczniom biorącym udział w projekcie certyfikat Europass Mobilność - honorowany przez pracodawców we wszystkich krajach Unii Europejskiej i podziękowała wszystkim, którzy pracowali przy realizacji projektu.

Po „uczcie” dla oczu przyszedł czas na degustację potraw, czyli ucztę dla podniebienia, którą przygotowali: pan Rafał Dorociuk z praktykantami z Malagi - churros, paella valenciana oraz pan Stefanos Tigkas, który uczył języka greckiego przed wyjazdem uczniów do Grecji. Jako zawodowy kucharz przygotował z młodzieżą potrawy greckie: souwlaki, tzatziki melitzanosalata, grecka salata oraz ciasta kourampiedes.

Wszyscy uczestnicy projektu: koordynatorzy wraz z dyrekcją i zaproszonymi gośćmi, opiekunowie i praktykanci zasiedli przy wspólnym stole, by wspominać, cieszyć się wyjątkowymi wrażeniami i dzielić bezcennymi doświadczeniami z odbytych praktyk zagranicznych.


mat. prasowy nadesłany
Reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas