Muzeum Pienińskie od kuchni (zdjęcia) - podhale24.pl
Sobota, 27 kwietnia
Imieniny: Teofila, Zyty, Żywisława
Jabłonka
Clouds
Wiatr: 6.264 km/h Wilgotność: 86 %
Clouds
Wiatr: 5.4 km/h Wilgotność: 84 %
Clouds
Wiatr: 6.192 km/h Wilgotność: 86 %
Clouds
Wiatr: 5.544 km/h Wilgotność: 84 %
Clouds
Wiatr: 9.576 km/h Wilgotność: 88 %
Clouds
Wiatr: 9.036 km/h Wilgotność: 91 %
Jakość powietrza
34 %
Nowy Targ
38 %
Zakopane
28 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 17 | 34 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 19 | 38 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 14 | 28 %
29.05.2017, 18:29 | czytano: 1695

Muzeum Pienińskie od kuchni (zdjęcia)

W miniony weekend, Muzeum Pienińskie im. Józefa Szalaya, znajdujące się w Szlachtowej brało udział w XIX Małopolskich Dni Dziedzictwa Kulturowego.

W sobotę i niedzielę, podczas ciekawych prelekcji przygotowanych przez dyrektor muzeum Barbarę Węglarz, goście mieli możliwość dowiedzieć się więcej o czarnej izbie górali pienińskich, która była głównym pomieszczeniem góralskiej chaty,  o pasterstwie i przetwórstwie mleka owczego w regionie Pienin , o stroju górali szczawnickich oraz o historii spływu Dunajcem.

Dla dzieci zorganizowano warsztaty plastyczne pt. "Pod zającem", gdzie milusińscy mogli nauczyć się malowania godeł Szalayowskich, zdobiących do dnia dzisiejszego szczawnickie domy.

Na odwiedzających muzeum czekał także kiermasz lokalnych przysmaków zorganizowany przez Pieniński Oddział Związku Podhalan w Szczawnicy.

XIX Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego to dwa majowe weekendy, kilkanaście wyselekcjonowanych obiektów, w tym miejsca nieznane lub na co dzień niedostępne, interesujące historie i tradycje na wyciągnięcie ręki. Podczas tegorocznej edycji zaprezentowano 11 zabytków, zlokalizowanych na czterech trasach zwiedzania – dwóch krakowskich, w okolicach Bochni i Szczawnicy.

Pienińska odsłona MDD obejmowała: wieś Frydman na Spiszu, architekturę uzdrowiskową Szczawnicy oraz Muzeum Pienińskie im. Józefa Szalaya w Szlachtowej.

Tematem tegorocznych XIX Małopolskich Dni Dziedzictwa Kulturowego Od kuchni była sztuka kulinarna i związane z nią historie. Ta najsmaczniejsza edycja Dni Dziedzictwa miała zachęcić nie tylko do konsumowania regionalnych specjałów, ale przede wszystkim do poszukiwania – czasem od kuchni – ciekawych wątków i opowieści, nie tylko gastronomicznych.

Joanna Dziubińska
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas