Nowotarski półfinał V Małopolskiego Festiwalu Smaku rozstrzygnięty (wielka galeria) - podhale24.pl
Czwartek, 25 kwietnia
Imieniny: Jarosława, Marka, Elwiry
Jabłonka
Clouds
-2°
Wiatr: 4.608 km/h Wilgotność: 96 %
Clear
-1°
Wiatr: 4.644 km/h Wilgotność: 94 %
Clouds
-1°
Wiatr: 4.644 km/h Wilgotność: 96 %
Clouds
-0°
Wiatr: 6.66 km/h Wilgotność: 92 %
Clouds
Wiatr: 4.284 km/h Wilgotność: 94 %
Clouds
-2°
Wiatr: 5.76 km/h Wilgotność: 94 %
Jakość powietrza
106 %
Nowy Targ
28 %
Zakopane
36 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Dobra
PM 10: 53 | 106 %
Zakopane
Bardzo dobra
PM 10: 14 | 28 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 18 | 36 %
12.07.2009, 18:09 | czytano: 5691

Nowotarski półfinał V Małopolskiego Festiwalu Smaku rozstrzygnięty (wielka galeria)

NOWY TARG. Znamy zwycięzców nowotarskiego półfinału V Małopolskiego Festiwalu Smaku, którzy będą reprezentować Podhale w krakowskim finale konkursu.

Robert Miśkowiec
Robert Miśkowiec
Czterech pierwszych finalistów wybrała publiczność, która od godzin przedpołudniowych degustowała wyroby i potrawy przygotowane przez dwadzieścia firm i gospodarstw agroturystycznych na nowotarskim Rynku, a potem oddawała głosy na najsmaczniejsze. W kategorii "Smakołyki z legendą" wygrały wędliny firmy Kabanos z Jabłonki; w kategorii "Tradycyjne specjały" pierwsze miejsce zajęła firma Lubieńscy z Nowego Targu za tradycyjne lody śmietankowe i leśne; wśród specjałów kategorii "Jak u mamy" najlepszy okazał się żurek na świńskim ogonie przygotowany przez gospodarstwo agroturystyczne Krystyny Stramy z Bańskiej Niżnej, a w ostatniej kategorii "Ekologiczne smaki" wygrało gospodarstwo ekologiczne Wojciecha Komperdy z Ratułowa i produkowany przez niego oscypek.

Trzy nominacje przyznało też jury - otrzymali je: producenci miodu ambrozja, bacówka "Dursztyn" za moskole z bryndzą, a Grand Prix festiwalu lodziarnia Lubieńscy z Nowego Targu.

W ostatniej kategorii - restauracje - jury pierwszą nagrodę przyznało restauracji "U Miśka" z Nowego Targu za roladki z łososiem w cieście francuskim.

Wszyscy zwycięzcy spotkają się w finale Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 29-30 sierpnia.

r/

Zdjęcia w galerii - Michał Adamowski www.adamowski.com.pl
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
andzia15:06, 14 lipca 2009
Bloki przyszły lodów pojeśc a miny mieli jakby im to ... :) Bogacze !
łasuch13:49, 13 lipca 2009
brzuch mnie boli:)
Agulka08:29, 13 lipca 2009
A rekord w lizaniu lodów był?
Czy jeszcze zliczyć nie mogą, bo ktoś się zagubił i nadal liże loda :o
Jak dla mnie to na J. Podhalańskim w ogóle wywieźć pod lodowisko stragany z ZABAWKAMI, BIŻUTERIAMI, BADZIEWIAMI.
Tylko jadło POLSKIE jadło zostawić ;-)
Wojtek B07:34, 13 lipca 2009
Dziani-San(po jap.wieśniak) - popieram, szczególnie z duńskiej wieprzowinki faszerowanej hormonami i antybiotykami
Dziani-San(po jap.wieśniak)21:02, 12 lipca 2009
"Smakołyki z legendą " ja akurat się nie nabiorę na tą bajkę w wykonaniu firmy Kabanos z Jabłonki.
szymek.2320:57, 12 lipca 2009
Jak dla mnie na Jarmarku układ namiotów powinien być taki sam , z obu stron wzdłuż całej długości, i żeby były to regionalne a nie jakies baloniki
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas