Halina Galas: Kwintesencją kuchni polskiej jest mięso, mięso i mięso (zdjęcia) - podhale24.pl
Niedziela, 5 maja
Imieniny: Ireny, Waldemara, Piusa
Jabłonka
Clouds
18°
Wiatr: 10.8 km/h Wilgotność: 52 %
Rain
19°
Wiatr: 13.248 km/h Wilgotność: 52 %
Clouds
19°
Wiatr: 5.364 km/h Wilgotność: 54 %
Clouds
19°
Wiatr: 3.204 km/h Wilgotność: 56 %
Clouds
23°
Wiatr: 1.836 km/h Wilgotność: 59 %
Clouds
20°
Wiatr: 10.656 km/h Wilgotność: 54 %
Jakość powietrza
32 %
Nowy Targ
60 %
Zakopane
28 %
Rabka-Zdrój
Nowy Targ
Bardzo dobra
PM 10: 16 | 32 %
Zakopane
Dobra
PM 10: 30 | 60 %
Rabka-Zdrój
Bardzo dobra
PM 10: 14 | 28 %
31.03.2010, 00:05 | czytano: 3501

Halina Galas: Kwintesencją kuchni polskiej jest mięso, mięso i mięso (zdjęcia)

NOWY TARG. Rolada z udźca baraniego, piersi z kurczaka w sosie koperkowym, polędwiczki wieprzowe otulone boczkiem w sosie z grzybów leśnych. Z chwilą zobaczenia tego bogactwa kulinarnego - mocne postanowienie o diecie związane i z wiosną, i z Wielkim Tygodniem nieźle mogło się zachwiać.

zdj. Zbigniew Krauzowicz
zdj. Zbigniew Krauzowicz
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. A. Suskiego zorganizował we wtorek "Święto Kuchni Polskiej". Uczniowie wraz z firmami gastronomicznymi promowali potrawy rodzimej kuchni oraz prezentowali swoje umiejętności. Szczególnie pod kątem tradycji wielkanocnych.

- Dlaczego kuchnia polska? Bo jest najlepsza, najbardziej urozmaicona, rozpoznawalna na całym świecie. Obrazuje nasz temperament narodowy, gościnność, gest - to wszystko, co składa się na to co nazywamy polskością - wyjaśnia pomysłodawczyni prezentacji Halina Galas. Nauczycielka zajęć praktycznych w ZSZ w zawodzie „Kucharz małej gastronomii" przypomina, że mimo zaborów, wojen i okupacji kuchnia polska przetrwała. - Jest rozpoznawalna i chętnie serwowana nawet na bankietach dyplomatycznych. Kwintesencją kuchni polskiej jest mięso, mięso i... mięso. To jedzenie sute, syte, tłuste i zdrowe. Tak - zdrowe. Nie jestem zwolenniczką teorii, że tłuste jedzenie szkodzi. Jestem za to przeciwniczką wszelkich genetycznych modyfikacji żywności - dodaje.

Drugą współorganizatorką "Święta Kuchni Polskiej" była Dorota Kościelniak, która wraz z dyrektorem szkoły, przedstawicielem kuratorium oraz jednym z szefów kuchni jako juror oceniała przygotowane przez uczniów wielkanocne stoły. Tu liczył się nie tylko smak potraw, ale i sposób ich podania oraz ozdoba stołów, dekoracja zastawy.

Swoistą panoramę smaków przygotowali mistrzowie zakładów gastronomicznych - „Skalny Dworek”, „Kaprys”, „Karcma u Borzanka”, „Mauritiana”, „Góralski Raj” i „Góralska Strawa”. Zanim jednak rozpoczęto degustację - Ewa Bełciak i Renata Tylka wygłosiły wykład na temat "Historii polskiego obyczaju kulinarnego". Słuchanie o zwyczajach żywieniowych, które obfitowały w obrazowe opisy stołów mieszczańskich, chłopskich, szlacheckich, czy królewskich - jednocześnie siedząc między prawdziwymi suto zastawionymi ławami było swego rodzaju próbą charakteru dla wszystkich gości. Zwłaszcza, że tuż obok na stole biesiadnym pyszniły się pączki jarzynowe, kartacze z pieczarkami, tort ziemniaczany, pieczeń wołowa na dziko, mazurki, baby, torty, żury wielkanocne na serwatce, marynowane szynki, gramotka i rosolnik, słodkie zupy piwne, gołąbki, sosy głogowe, jałowcowe, żurawinowe, borówkowe, chrzan, miód, łososie, sandacze, parujące kociołki góralskie...

Był także "debiut szkoły", czyli osobne stanowisko Michała Możdżenia, który zaprezentował polędwiczki wieprzowe faszerowane serem górskim, mieszankę śródziemnomorską z ziemniakiem truflowym ozdobione sosem czosnkowych. - Ten chłopak to zaczątek wielkiego talentu kulinarnego - stwierdziła jedna z nauczycielek.

- W mojej rodzinie dobrze gotuje ojciec i dziadek. Kobiety raczej nie. Ale nikt nie protestował, ani się nie dziwił, gdy wybrałem szkołę i specjalność kucharską - mówi pierwszoklasista, z którym szkoła wiąże nadzieje, że zostanie wspaniałym mistrzem kuchni.

Sabina Palka
Zdjęcia Zbigniew Krauzowicz
Reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Zobacz także
komentarze
ceperka16:27, 2 kwietnia 2010
Impreza znakomita. Młodzież przygotowała (z pewnością pod okiem i z pomocą nauczycieli) ciekawy wykład, piękne propozycje nakryć świątecznego stołu oraz różne smakowite potrawy i wypieki.
Serdeczne gratulacje dla p. Haliny Galas i całego grona pedagogicznego. Wyrazy uznania dla wspaniałej młodzieży za poświęcony czas i trud.
Wszystkim życzę wesołego Alleluja.
eminencja21:11, 1 kwietnia 2010
Jeślli pani Halina zna wyłącznie kuchnie Polską to zapewne to wystarczający powód aby zdyskredytować inne kuchnie.
Poza tym tłuste i w dodatku mięso to cos obrzydliwego. Jak można to w ogóle lubić?
Czytelniczka Podhale 2421:47, 31 marca 2010
Super szkoła, super zdolna młodzież. Gratulacje za pomysły kulinarne. Bardzo mi się działalność szkoły podoba.
Petra10:35, 31 marca 2010
I to powinna być promocja regionu. A nie jakiś szlak bacówkowy gdzie mało kto chodzi. Brawo szkoła.
Wojtek B07:58, 31 marca 2010
Aż ślinka cieknie :)
dodaj komentarz

Komentarze są prywatnymi opiniami czytelników portalu. Podhale24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Podhale24.pl zastrzega sobie prawo do nie publikowania komentarzy, w szczególności zawierających wulgaryzmy, wzywających do zachowań niezgodnych z prawem, obrażających osoby publiczne i prywatne, obrażających inne narodowości, rasy, religie itd. Usuwane mogą być również komentarze nie dotyczące danego tematu, bezpośrednio atakujące interlokutorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, zawierające dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz zawierające uwagi skierowane do redakcji podhale24.pl (dziękujemy za Państwa opinie i uwagi, ale oczekujemy na nie pod adresem redakcja@podhale24.pl).

reklama
reklama
Pod naszym patronatem
Zobacz wersję mobilną podhale24.pl
Skontaktuj się z nami
Adres korespondencyjny Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Obserwuj nas