W kursie wzięli udział uczniowie pochodzący głównie z gminy Krościenko nad Dunajcem oraz uczestnicy z Zakopanego, Nowego Targu i Mysłowic. Zajęcia przeprowadziła Teresa Ptak – nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych.
Zakres kształtowanych umiejętności obejmował miedzy innymi obsługę maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych oraz różne metody sporządzania półproduktów z ciasta biszkoptowego.
Uczestnicy kursu sporządzali szeroki asortyment ciast biszkoptowych, poznali różnego rodzaju kremy i masy stosowane do wyrobów biszkoptowych, syropy pomady i glazury. Zapoznali się także z zasadami wykańczania i dekoracji wyrobów cukierniczych. Przygotowali plastyczną masę cukrową, barwili ją na różne kolory naturalnymi barwnikami i wykonywali z niej wiele drobnych elementów dekoracyjnych typu kwiatki, róże, liście, zwierzaki itp.
Wykonywali też proste elementy dekoracyjne z czekolady, a także dowiedzieli się jak przygotować np. kolorowy cukier do zdobienia. Każdy z uczestników otrzymał zaświadczenie o ukończonym 30 godzinnym kursie wydane przez Centrum Kształcenia Praktycznego w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem.
Nabyte podczas szkolenia umiejętności z pewnością staną się dla uczestników dodatkowym atutem w przyszłej pracy zawodowej. Udział w nim był bowiem doskonałą okazją do nabycia nowych umiejętności, zaobserwowania pracy innych uczestników oraz rozwijania pasji zawodowej.
źródło: szkoła
Skontaktuj się z nami
- +48 796 024 024
+48 18 52 11 355 - redakcja@podhale24.pl
- m.me/portalpodhale24
Adres korespondencyjny
Podhale24.pl
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
ul. Krzywa 9
34-400 Nowy Targ
Informacje
Obserwuj nas